Liisa Väisäsen uutuuskirja Symbolien Helsinki johdattaa pääkaupungin historiallisten rakennusten salaisuuksiin

Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Symbolitutkija Liisa Väisäsen opaskirja johdattaa lukijan kiehtovalle retkelle Helsingin historiaan ja pääkaupungin vanhojen rakennuksien symboliikkaan.

Helsinki on täynnä kaukaisista kulttuureista vaeltaneita symboleita, joiden tunteminen antaa syvyyttä urbaaniin ympäristöön. Ylen tv-sarjasta Merkkien salat tunnettu symbolitutkija Liisa Väisänen kiinnittää huomiomme lepakon muotoon rännin päässä ja Melkisedekin sinettimerkkiin talon seinässä.

Väisäsen kirjan kymmenen kävelyreittiä johdattavat Helsingin eri kaupunginosiin. Teos kertoo reittien varrelle jäävistä vanhoista rakennuksista, joiden symbolit kertovat kiehtovia tarinoita historiasta ja mytologiasta. Miksi Pitkänsillan reunukseen on muurattu pöllöjä, ja mitä viestejä Ateneumin karyatidit kantavat mukanaan?

Symbolien Helsinki on opaskirja pääkaupungin vanhojen rakennusten salaisuuksiin, mutta symbolien kieli arkkitehtuurissa on ikivanhaa. Oppimalla lukemaan symbolien kertomia tarinoita ja tuntemaan niihin liittyvää mytologiaa avautuvat samalla myös minkä tahansa muun eurooppalaisen kaupungin salat.

– Puhumme paljon kielitaidon merkityksestä kansainvälistyvässä maailmassa. Yksi tärkeimmistä kielistä, joita voimme opiskella on kuvan ja symbolien kieli. Se auttaa meitä tulkitsemaan ympäristöämme ja kommunikoimaan oman kulttuurihistoriamme kanssa. Kirjoitin teoksen Helsingistä, mutta sen sanoma ja kielikuvat symboleineen eivät rajoitu vain Helsinkiin. Tämän kirjan jälkeen seinät puhuvat sinulle muuallakin kaupunkiympäristöissä, kun vain annat itsellesi aikaa kuunnella niiden kertomaa, Väisänen kannustaa.

**
Liisa Väisänen (PhD) on hardcore-humanisti, tietokirjailija ja taiteentutkija. Hän on opiskellut muun muassa taidehistoriaa, teatteritiedettä, filosofiaa ja teologiaa Helsingin, Kairon ja Sorbonnen yliopistoissa. Väisäsellä on kirjallisuustieteen maisterintutkinto, ja tohtoriksi hän väitteli estetiikasta Genovan yliopistossa. Hänellä on myös Vatikaanin hyväksymä kulttuurimatkojen diplomi sekä matkailualan yrittäjätutkinto Italiassa ja matkanjohtajan tutkinto Espanjassa.

Väisäsen erikoisalaa ovat symbolit. Hänet tunnetaan Ylen tv-sarjasta Merkkien salat, jonka uusinnat nähdään Yle Teemalla syyskuussa. Vuonna 2009 Väisäselle myönnettiin Pro Arte -mitali, ja hänen työnsä on huomioitu myös Martti Ahtisaari -mitalilla sekä kirkkotaiteen Engel-palkinnolla.

Väisänen on kotoisin Helsingistä, opiskellut Ranskassa, Italiassa ja Egyptissä ja asuu nyt Espanjan Malagassa. ”Kotini on kulttuurissa”, Väisänen luonnehtii.

Liisa Väisänen
Symbolien Helsinki – Opas pääkaupungin salaisuuksiin
ISBN 978-951-858-313-7
Sisällysluettelo
SKS Kirjat 2022