Espoo Cinén ohjelmisto julkistettu

Mukana mm. Penélope Cruzin uutuus, Inari Niemen Valoa valoa valoa ja Marco Bellocchion Kidnapped

Valoa valoa valoa.
Rebekka Baer (Mimi) ja Anni Iikkanen (Mariia).
Credit: Birgit Puve / Lucy Loves Drama

Kidnapped. Credit: Anna Camerling

Espoo Ciné -elokuvafestivaalin ohjelmisto on julkistettu ja nähtävissä aikatauluineen osoitteessa https://espoocine.fi/ . Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa tiistaina 8.8.2023 kello 12.00.

Yli 100 elokuvasta koostuvan ohjelmiston ydin muodostuu korkeatasoisista, suuren yleisön eurooppalaisista elokuvista, mutta mukana on myös dokumentteja sekä nuorten ja koko perheen elokuvia, myös Euroopan ulkopuolelta. Festivaalilla esitetään myös useita kotimaisten elokuvien ennakkonäytöksiä, joista jo aiemmin tiedotettujen lisäksi näytetään kotimaisena juhlaelokuvana Inari Niemen Valoa valoa valoa, joka kertoo ensirakkauden voimasta, sen häikäisevästä valosta ja elämänpituiseksi venyneistä varjoista.

Festivaalin päätöselokuva on Marco Bellocchion Kidnapped, joka on tositapahtumiin perustuva tarina nuoresta juutalaispojasta, jonka lastenhoitaja kastaa vanhemmilta salaa kristityksi. Konkariohjaaja Bellocchio on viime vuosina noussut takaisin yhdeksi Italian tärkeimmistä elokuvantekijöistä. Kidnapped kilpaili tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa.

Mielenkiintoinen ohjelmistoesimerkki on espanjalaisen elokuvan grand old manin Carlos Sauran viimeiseksi jäänyt elokuva Walls Can Talk. Hienovaraisessa dokumentissa matkataan muinaisista luolamaalauksista nykygraffiteihin. Keisarinna Sissi -buumia jatkava Frauke Finsterwaldersin Sisi & I kertoo fiktiivisen tarinan keisarinna Sissistä ja hänen hovineidostaan Irma Sztáraystä. Saksalais-itävaltalais-sveitsiläisen yhteistuotannon pääroolissa keisarinnan hovineitona nähdään sukupolvensa ylistetyin saksalaisnäyttelijä Sandra Hüller. Penélope Cruz nähdään puolestaan Juan Diego Bottonin ohjaaman sosiaalisen draaman On the Fringe pääroolissa, jossa kolmen päähenkilön tarinat kietoutuvat toisiinsa tavalla, joka muuttaa heidän elämänsä.

Nanni Morettin kotimaassaan Italiassa hittielokuvaksi noussut polittinen draamakomedia A Brighter Tomorrow kertoo elokuvaohjaajan parisuhdepallottelusta. Mia Wasikowska ja Sidse Babet Knudsen tähdittävät Jessica Hausnerin Club Zeroa, joka kertoo eliittikouluun saapuvasta uudesta opettajasta. Hän muodostaa tiukan siteen viiden oppilaan kanssa ja ennen kuin huomataankaan, on syömistä kontrolloiva nollaklubi syntynyt. Molemmat elokuvat kilpailivat Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa tänä vuonna. Suosittu elokuvahistorioitsija Mark Cousins perkaa puolestaan dokumentissaan The March on Rome Mussolinin ajan propagandaelokuvaa.

Hankalat halut -teema nostaa esiin elokuvia, joissa käsitellään niin seksuaalisuuden häiriöitä kuin omien rajojen etsintää ja koetteluakin. Brasilialaisen Júlia Muratin seksuaalipoliittinen elokuva Rule 34 voitti Locarnon elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2022. Costaricalainen, Valentina Maurelin festivaalihitti I Have Electric Dreams on puolestaan riipaiseva kuvaus boheemista eroperheestä, jossa kasvukivuista kärsii teini-ikäisen tyttären lisäksi myös epävakaa isä.

Espoo Ciné nostaa esille tänäkin vuonna vammaisten elokuvantekijöiden sekä vammaisten maailmaa ja elämää käsitteleviä aiheita Crip Ciné -teemassa, johon kuuluu kaikkiaan 11 elokuvaa. Teemassa esitetään muun muassa elokuvan vammaiskuvauksia ruotiva, Salome Chasnoffin ohjaama uraauurtava dokumentti Code of the Freaks. Ohjelmistossa nähdään myös vuonna 1932 ensi-iltansa saanut, Tod Browningin ohjaama kulttiklassikko Freaks, josta Chasnoffin dokumentti on lainannut nimensä. Yhteistyössä Yhdysvaltain lähetystön kanssa esitetään lisäksi ilmaisnäytöksenä nykyamerikkalaisia Crip-teemoja käsittelevä elokuvakuvapari Elevator Pitch ja Imperfect.

Espoo Ciné 2023 -elokuvajuhlista

Festivaalin avaa18.8.2023 Aki Kaurismäen kansainvälistä arvostusta ja huomiota herättänyt uutuus Kuolleet lehdet. Jussi Vatasen ja Alma Pöystin tähdittämä lempeä tragikomedia kertoo suomalaisen hiekkapuhaltajan ja kauppa-apulaisen rakkaudesta. Elokuva voitti Cannésin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon Prix du Juryn.

Myös Saara Cantellin uutuuselokuvasta Sisarukset nähdään festivaalilla ennakkonnäytös. Elokuva kertoo perheestä, jonka kolmikymppiset kaksoset matkustavat Islantiin tutustuakseen sisarpuoleensa, jonka olemassaolosta he saivat juuri kuulla. Elokuvaa on kuvattu Suomessa ja Islannissa poikkeuksellisesti seitsemän vuoden aikana periodeittan niin, että näyttelijöiden elämänsattumukset kuvausaikana ovat osaltaan muovautuneet osaksi tämän elokuvan tarinaa.

Kiinnostavia festivaalielokuvia ovat myös Mary Harronin Dalíland, jonka pääosan Salvador Dalína näyttelee Ben Kingsley sekä Henrik Martin Dahlsbakkenin ohjaama Munch-elämäkertalelokuva, jonka sivuroolissa nähdään Ville Virtanen. Tilda Swinton näyttelee puolestaan kaksoisroolin äitinä ja tyttärenä maineikkaan Joanna Hoggin The Eternal Daughter -elokuvassa. Myös mielenkiintoisen ruotsalaisen ohjaajan Mia Engbergin Belleville Baby -trilogia esitetään festivaalilla kokonaisuudessaan. Trilogian uusin osa Hypermoon on saanut ensi-iltansa tänä vuonna ja aiemmat osat Belleville Baby ja Lucky One tulivat teattereihin vuosina 2013 ja 2019.

Festivaalilla nähdään myös useita musiikkidokumentteja, kuten Riitta Raskin Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki. Dokumentin lisäksifestivaaliesittää ilmaisnäytöksenä isolta kankaalta Saariahon viimeiseksi jääneen, mestarillisen Innocence-oopperan, josta näytetään maailman kantaesityksessä Aix-en-Provencen oopperafestivaaleilla Ranskassa vuonna 2018 tehty taltiointi.

Festivaalilla järjestettävässä musiikki-illassa 26.8.2023 esitetään Mika Kaurismäen dokumentti Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin ja Pete Eklundin Michael Monroe -dokumenttielokuva. Samana samana yönä järjestetään kello 00.00 metalliyhtye Children of Bodomin Hate Crew Deathroll -levyn 20-vuotisjuhlanäytös. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu, jonka moderaattorina toimii legendaarinen rock-toimittaja Klaus Flaming ja puhujina yhtyeen jäseniä sekä levyn äänittänyt Anssi Kippo. Hate Crew Deathroll -näytöksessä esitetään YLEn taltioimat Children of Bodomin keikat Tuskassa vuonna 2003 ja Nosturissa vuonna 2005. Lisäksi yön aikana nähdään yksi bändin lempielokuvista, Miloš Formanin Amadeus.

Festivaalin fokuksessa ovat aina olleet myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa David Wagnerin Eismayer, joka on tositarinaan perustuva rakkauskertomus ankaran sotilaskouluttajan ja avoimesti homoseksuaalisen alokkaan suhteesta. Christophe Honorén Winter Boy kertoo teini-ikäisestä Lucasista, joka matkustaa isänsä kuoleman seurauksena veljensä luo Pariisiin. Surunkin keskellä suurkaupunki ja sen tuomat nautinnot huumaavat teinipojan.

Crip Ciné
-ohjelmakokonaisuus alkaa 21.8.2023 skotlantilaisen Ella Glendiningin ohjaamalla ja tähdittämällä dokumentilla Is There Anybody Out There? Elokuva kertoo epätavallisessa ruumissa elävästä elokuvantekijästä, joka etsii toista kaltaistaan maailmassa samalla, kun hän navigoi päivittäisessä syrjinnän aallokossa.

Junior Ciné
-kokonaisuuden avaa 22.8.2023 järjestettävä norjalaisen Aurora Gossén ohjaamasta nuortenelokuvasta Dancing Queen. Vaikuttavassa elokuvassa ensi-ihastuminen ja kasvukivut törmäävät tanssilattialla nörttivoiman säestyksellä. Junior Cinén esitykset ovat koululaisnäytöksiä, joihin ei myydä lippuja.

Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa esitetään perinteisessä ulkoilmanäytöksessä Tapiolassa Länsituulen kävelyalueella lauantaina 26.8.2023 kello 22.00. Näytökseen on vapaa pääsy.

https://espoocine.fi/
https://www.instagram.com/espoocine/
https://www.facebook.com/espoocine