Lauantaina Helsingissä järjestettävä Red Bull Lentopäivä tarjoaa maailmanluokan viihdettä koko perheelle

Red Bull Lentopäivä on suosittu koko perheen ilmainen viihdetapahtuma. Luovaa hulluutta ja insinööritaitoja on haastettu ympäri maailman jo 150 tapahtumassa ja huimapäisiä lentosuorituksia on niissä ihaillut yli 3,5 miljoonaa katsojaa. Helsingin Tokoinrannassa lauantaina järjestettävään Red Bull Lentopäivään on Suomesta ilmoittautunut 35 tiimiä, jotka haastavat fysiikan lait ja mielikuvituksen rajat lentämällä itse suunnittelemillaan ja rakentamillaan lentolaitteilla mereen – tai sen yllä. Yleisöllä on vapaa pääsy tutustumaan myös lentokojevarikkoon ja kisatiimeihin.

Red Bull Lentopäivän idea on yksinkertainen. Viiden hengen joukkueet suunnittelevat ja rakentavat lentolaitteen, jolla ottavat loikan meren ylle noin 5 metrin korkeudesta ja toivovat parasta.

Red Bull Lentopäivään mahtuukin mitä mielikuvituksellisimpia lentolaitteita. Suomalaistiimit ovat ilmoittaneet mukaan muiden muassa lähes 200 kiloa painavan lentävän saunan, joulupukin porovaljakkoineen, monia erilaisia eläinmaailman hahmoja ja lentävän pizzan. Suurin lentolaite on kunnianhimoinen, siipien kärkiväliltään lähes 10-metrinen purjelentokone ja lentokisan pienin osallistuja on vain noin 2 metrin levyinen Zoopollo. Tiimien suorituksia arvostellaan lentopituuden, tiimin viihdyttävyyden ja lentolaitteen luovuuden mukaan. Tuomaristona on tunnettuja suomalaisia urheilu-, viihde- ja tyylimaailman tähtiä.

”Suomalaiset ovat insinöörikansaa ja sen huomaa myös Red Bull Lentopäivään osallistuvista tiimeistä. Lähes kaikki ovat pohjanneet suunnitelmansa aerodynamiikan lakeihin. Leonardo Da Vinci hahmotteli ensimmäisiä lentolaitteita jo 1500-luvulla ja uskon monen rohkelikon toteuttavan lauantaina hänen unelmansa lentämisestä”, kertoo tapahtuman tuotantopäällikkö Niklas Ehrnrooth.

Red Bull Lentopäivän toistaiseksi voimassa oleva pituusennätys tehtiin vuonna 2013 Kaliforniassa, kun ilmailu- ja koneinsinöörien rakentama lentolaite lensi 78,5 metriä.

Pidetään meret puhtaina

Red Bull Lentopäivä on laatinut osallistuville tiimeille tarkat ympäristövaatimukset. Lentokojeiden rakentamisessa tulee käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja ja kojeet tulee myös lennon jälkeen kierrättää asianmukaisesti. Merialue puhdistetaan jokaisen lennon jälkeen sinne kuulumattomista esineistä.

”Koska lennot tapahtuvat meren äärellä ja päätyvät lähes varmuudella mereen, varmistamme että myös tapahtuma-alue ja Tokoinlahti jäävät tapahtuman jälkeen puhtaammaksi kuin mitä se oli ennen sitä. Laskeutumisalueen pohja on puhdistettu ylimääräisistä, mereen kuulumattomista esineistä, joita löytyi valitettavasti paljon. Myös lentolaiteet on ohjeistettu rakentamaan kierrätysmateriaaleista”, lisää Ehrnrooth.

Ilmaistapahtumaan odotetaan tuhatmäärin yleisöä

Red Bull Lentopäivään on yleisöllä vapaa pääsy. Tapahtuma alkaa klo 11.00 ja päättyy n. klo 15.00. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua lentolaitteisiin ja osallistuviin tiimeihin varikkoalueella klo 10.00 alkaen. Tapahtuma-alueella on ruoka- ja juomapisteitä koko perheelle. Red Bull Lentopäivän juontavat Ville ”Viki” Eerikkilä ja Juuso ”Köpi” Kallio.

Lentosuoritusten tuomareina on useita tunnettuja suomalaisia urheilu-, viihde- ja tyylimaailman tähtiä, kuten Emmi PeltonenMarko Keränen, Olga Heikkala, Ida Hulkko, Emilia Leppänen, Sami Saikkonen ja Markku Pulli.

Red Bull Lentopäivä näytetään myös suorana lähetyksenä ISTV:ssä Matti Kyllösen selostamana.