Hybridiauto ja nastarenkaat kaupungissa

Hybridiautojen käyttö kaupungissa on yleistynyt viime vuosina, sillä ne kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin perinteiset polttomoottoriautot ja niiden päästöt ovat pienemmät. Hybridiautot käyttävät sähköä ja polttoainetta, jolloin ne voivat liikkua sähkömoottorin avulla hiljaisemmin ja puhtaammin kaupunkiliikenteessä. Hybridiautojen suosio kasvaa erityisesti kaupungeissa, joissa autoilu on tiheämpää ja liikenteen päästöjen vähentäminen on erittäin tärkeää.

Nastarenkaat puolestaan ovat suositeltavia talvikelillä, erityisesti kun on paljon lunta ja jäätä liikenteessä. Nastarenkaat parantavat huomattavasti auton pitoa liukkaalla ja jäisellä tiellä, mikä voi olla erityisen tärkeää kaupungissa, jossa liikenne on vilkasta ja pysähtelyä on paljon.

Kuitenkin nastarenkaat voivat aiheuttaa lisämelua ja ne voivat vaurioittaa tienpintaa. Siksi jotkut kaupungit ja kunnat ovat rajoittaneet nastarenkaiden käyttöä kaupunkialueilla. Jotkut kaupungit ovatkin kannustaneet asukkaita vaihtamaan kitkarenkaisiin tai muihin talvirenkaisiin, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja vähemmän meluisia.

Helsingin keskustaan nastarengaskielto – Poliisi valvoo ja sakottaa

Helsingin kaupunki on päättänyt ottaa käyttöön ensimmäiset nastarengaskiellot ydinkeskustan alueella. Lönnrotinkadulle ei enää ole sallittua ajaa nastarenkailla.

Nastarengaskielto koskee Lönnrotinkatua, joka on noin 900 metrin mittainen tieosuus Mannerheimintien ja Hietalahdenkadun välillä. Kielto on väliaikainen ja voimassa vuoteen 2025 asti. Se astuu voimaan jo tänä talvena. On kuitenkin huomattava, että kielto koskee vain läpiajoa, sillä nastarenkailla ajo tonteille on edelleen sallittua.

Nastat vai kitkat kaupunkiajossa – yleinen ajatus

Nastarenkaat ja kitkarenkaat ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja talviajossa, mutta niillä on erilaisia etuja ja haittoja kaupunkiajossa.

Nastarenkaat ovat erinomaiset liukkailla ja jäisillä teillä, koska nastat pureutuvat tiehen ja parantavat auton pitoa. Tämä voi olla erityisen tärkeää kaupungeissa, joissa on paljon jyrkkiä mäkiä ja liikenne on vilkasta. Nastarenkaat kuitenkin voivat aiheuttaa melua ja vaurioittaa tien pintaa, mikä voi olla haitallista kaupunkiympäristössä.

Kitkarenkaat ovat hyvä vaihtoehto kaupunkiajoon, sillä ne ovat hiljaisempia ja aiheuttavat vähemmän tien vaurioita kuin nastarenkaat. Kitkarenkaat ovat myös yleensä edullisempia kuin nastarenkaat. Kitkarenkaat eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä kuin nastarenkaat liukkaalla ja jäisellä tiellä, joten ne eivät ehkä sovellu yhtä hyvin kaupunkialueille, joilla on paljon jyrkkiä mäkiä ja liukkaita tieosuuksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että nastarenkaat ja kitkarenkaat ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja talviajossa, mutta niillä on erilaisia etuja ja haittoja kaupunkiajossa. Nastarenkaat voivat olla hyödyllisiä erityisesti silloin, kun on paljon jäätä ja lunta, mutta ne voivat aiheuttaa meluhaittoja ja vaurioittaa tien pintaa. Kitkarenkaat ovat hiljaisempia ja edullisempia, mutta ne eivät ole yhtä hyviä kuin nastarenkaat liukkaalla ja jäisellä tiellä. Lopullinen valinta riippuu siis henkilökohtaisista mieltymyksistä, ajotyylistä ja talviolosuhteista kaupunkialueella.