Valtteri Bottas: miten päädyin Alfa Romeolle ja F1-kuskiksi

Valtteri Bottas on suomalainen autourheilija, joka on noussut kansainvälisen Formula 1 -sarjan huipulle vakuuttavilla suorituksillaan. Hän syntyi 28. elokuuta 1989 Nastolassa, Suomessa, ja alkoi kiinnostua autourheilusta jo nuorena. Bottaksen ura on ollut täynnä menestystä ja haasteita, ja hän on ansainnut paikkansa Formula 1 -maailmassa.

Alku kartingissa

Bottaksen autourheilu-ura alkoi kartingista, jossa hän menestyi kansallisella tasolla. Hänen lahjakkuutensa ja vahvat suorituksensa kiinnittivät huomion, ja hän eteni nopeasti kilpailemaan kansainväliselle tasolle. Vuonna 2007 Bottas voitti kartingin Pohjoismaiden mestaruuden, osoittaen taitonsa ja kilpailuhenkisyytensä.

Formula Renault

Seuraava askel Bottaksen uralla oli siirtyminen monopostiin eli yksipaikkaiseen kilpa-autoon. Hän kilpaili vuonna 2008 Formula Renault 2.0 NEC -sarjassa ja saavutti heti ensimmäisellä kaudellaan neljä voittoa. Menestyksensä ansiosta hän sai mahdollisuuden kilpailla Formula Renault Eurocupissa, jossa hän sijoittui kolmanneksi kaudella 2009.

Formula 3

Bottas jatkoi vakuuttavia suorituksiaan ja nousi yhä korkeammalle autourheilun hierarkiassa. Vuonna 2010 hän kilpaili Formula 3 Euro Series -sarjassa ja voitti mestaruuden ylivoimaisesti. Samana vuonna hän osallistui myös Macaon Grand Prix -kilpailuun, jossa hän saavutti toisen sijan.

F1 kutsuu

Menestyksen myötä Bottas sai huomattavaa tunnustusta ja kiinnostusta Formula 1 -tiimeiltä. Vuonna 2012 hän liittyi Williams-talliin F1-varakuljettajaksi. Bottas vietti kaksi kautta tallin testikuljettajana ja kehitti samalla taitojaan ja kokemustaan. Hänen vauhtinsa ja kykynsä houkuttelivat tallin johdon, ja hänestä tuli tallin vakituinen kuljettaja kaudelle 2013.

Valtteri Bottas teki debyyttinsä Formula 1 -sarjassa 17. maaliskuuta 2013 Australian Grand Prix -kilpailussa. Hänestä tuli samalla toinen suomalainen kuljettaja, joka kilpaili F1-sarjassa Kimi Räikkösen rinnalla. Debyyttikaudellaan Bottas osoitti nopeutensa ja vakiinnutti paikkansa F1-kuljettajana.

Bottaksen ensimmäinen F1-palkintosija tuli vuonna 2014 Itävallan Grand Prix’ssa, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Tämä oli merkittävä saavutus nuorelle suomalaiskuljettajalle ja osoitus hänen potentiaalistaan. Seuraavina kausina Bottas jatkoi vahvoja suorituksiaan ja nousi yhä korkeammalle Formula 1 -sarjan kuljettajien hierarkiassa.

Ura Mecedes-Benz tallissa

Vuonna 2017 Bottas sai elämänsä tilaisuuden, kun hän liittyi Mercedeksen talliin Nico Rosbergin jättäessä F1-sarjan maailmanmestaruuden voitettuaan. Bottasista tuli tallikaveri Lewis Hamiltonille, joka oli jo silloin yksi F1-sarjan menestyneimmistä kuljettajista. Hän aloitti vakuuttavasti Mercedeksellä ja voitti ensimmäisen F1-kilpailunsa Venäjän GP:ssä samana vuonna.

Bottaksen ura Mercedeksellä on ollut menestyksekäs, mutta myös haastava. Hän on saavuttanut useita voittoja ja palkintosijoja, mutta tiimikaverinsa Hamiltonin dominoiva asema tallissa on asettanut hänelle haastavia tavoitteita. Bottas on kuitenkin osoittanut vahvuutensa ja kilpailukykynsä useissa kisoissa, ja hänen roolinsa tallissa on ollut tärkeä osa Mercedeksen menestystä valmistajien mestaruuskamppailussa. Hän oli tärkeässä roolissa neljän valmistajien mestaruuden saavuttamisessa, voittaen ensimmäisen kilpailunsa Sotšissa vuonna 2017 ja lisäten kahdeksan voittoa tilastoonsa yhteensä 54 palkintokorokepaikan ohella.

Valtteri Bottaksen uran vaiheet ovat osoitus hänen taidoistaan, sitoutumisestaan ja kilpailuhenkisyydestään. Hän on osoittanut kykynsä taistella kärkisijoista maailman nopeimman autourheilun sarjassa ja ansainnut paikkansa suomalaisten autourheilusankarien joukossa. Bottaksen ura jatkuu edelleen, ja häntä seurataan innolla, kun hän jatkaa taistelua menestyksestä Formula 1 -maailmassa.

Valtteri Bottas liittyi Alfa Romeo Racing ORLEN -tiimiin kaudelle 2022. Suomalaiskuljettaja allekirjoitti usean vuoden sopimuksen sveitsiläispohjaisen tiimin kanssa. Yhdeksän Grand Prix -voiton uran omaava Bottas liittyi tiimiin juuri, kun Formula 1 astuu uuteen aikakauteen, jossa laajojen sääntömuutosten myötä avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus siirtyä kohti kärkeä.

Yhdeksän voittoa, 17 paalupaikkaa ja 63 palkintokorokesijoitusta ovat vahva näyttö Bottaksen kyvyistä. Hän oli MM-sarjan hopeamitalisti vuosina 2019 ja 2020. Tuleva vuosi tuo uuden luvun Nastolan lahjakkuudelle. Alfa Romeo Racing ORLEN -tiimiin liittyminen antoi Valtterille mahdollisuuden hyödyntää kokemustaan Formula 1:n kilpailukärjessä auttaessaan tiimiä nousemaan sijoituksissa.

VB77

Uusi luku urallani avautuu: Olen innoissani liittyessäni Alfa Romeo Racing ORLEN -tiimiin vuonna 2022 ja sen jälkeen, uuden haasteen äärellä ikoniselle valmistajalle. Alfa Romeo on brändi, joka ei tarvitse esittelyjä, he ovat kirjoittaneet upeita sivuja Formula 1:n historiassa, ja kunnia edustaa tätä merkkiä on suuri. Hinwilin toimipaikan potentiaali on selvä, ja odotan innolla mahdollisuutta auttaa tiimiä etenemään kohti kärkeä, etenkin kun uudet säännöt vuonna 2022 antavat tiimille mahdollisuuden tehdä harppaus suorituskyvyssä. Olen kiitollinen tiimille minuun kohdistetusta luottamuksesta, enkä malta odottaa, että voin lunastaa sen: Olen yhtä nälkäinen kuin aina ennenkin kilpaillakseni tuloksista ja, kun aika koittaa, voitoista. Tunnen Fredin [Vasseur] hyvin, ja odotan innolla tutustuvani muihin työtovereihini, luodakseni vahvat suhteet, kuten minulla on Mercedeksellä. Olen ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut Brackleyssä, ja olen täysin keskittynyt viemään työn päätökseen taistellessamme toisesta maailmanmestaruudesta, mutta odotan myös uusia haasteita, jotka odottavat minua ensi vuonna.

Valtteri Bottas Alfa Romeo sopimuksestaan