Polyamoria – millainen on monisuhteinen parisuhde

Polyamoria on yksi monisuhteisuuteen kuuluva ihmissuhdemuoto ja ajattelu- ja elämäntapa. Sitä noudattavalla henkilöllä voi olla yhtäaikaisesti useampi seksuaalisia ja/tai romanttisia piirteitä sisältävä ihmissuhde. Monet nykytelevision reality-sarjoista kuvaavat suhteita, joissa polyamoria on sarjoissa esiintyvien ihmisten valinta – mutta koska kyseessä ei ole mitenkään valtaväestön valinta, otimme asiasta hieman selvää.

Moniavioisuuden kasvava suosio johtuu suurelta osin uskosta, että se rohkaisee rakentamaan vakaampia ihmissuhteita ja vahvempia perheitä. Monet naiset pitävät houkuttelevana myös sitä, että moniavioisista suhteista puuttuu pinnallinen hölynpöly, joka voi helposti hämärtää perinteiset treffit. Ensimmäinen asia, jonka useimmat ihmiset huomaavat, on, että kaikilla on pitkän aikavälin aikeet. Kukaan ei halua vain seksiä, valehdella tai leikkiä sydämelläsi. Seurustelet, koska se voi johtaa johonkin vakavampaan, mikä voi johtaa avioliittoon ja elinikäiseen syvään kumppanuuteen. Moniavioisuus on sitoutumista ja yhteisen elämän rakentamista. Lähde: https://modernpolygamy.com/fi/artikkeleita/moniavioisuus-vs-polyamoria/

Yleistyykö polyamoria oikeasti?

Polyamoria eroaa swingaamisesta ja avoimista suhteista, koska polyamoriassa pyritään syviin ja pitkäkestoisiin suhteisiin. Polyamorisia ihmisiä on Suomessa noin kaksi prosenttia ja pari tuhatta heistä osallistuu toimintaan vertaisryhmissä. Polyamorian arvellaan olevan taipumus eikä ainakaan pelkästään valinta.

Polyamorinen kulttuuri on vielä nuorta. Nykyisenkaltainen polyaktivismi alkoi muodostua vasta 1990-luvulla. Sen juuret ovat 1960-luvun New Age -kulttuurissa, vaikka toki moninaisia ihmissuhteita on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin. Polyamorinen kulttuuri on kehittänyt omaa sanastoaan, kuten metamuru (kumppanin kumppani, engl. metamour) tai myötäilo (kumppanin uudesta suhteesta koettu ilo, engl. compersion). Polyamoriset ihmiset ovat yleensä ”polyja”.

Polyamoristen perheiden yleistyminen edellyttää erityisesti sosiaalialan työntekijöiltä osaamisen päivittämistä, vaikka moninaisuuden kunnioittaminen on toki nykyaikaa kaikilla ihmisläheisillä toimialoilla. Sosiaalialan työntekijöiltä edellytetään kuitenkin erityisen paljon omien mielikuvien kyseenalaistamista.  Hiljattain ilmestynyt ”Polyamoria. Opas sote-alojen ammattilaisille” on yksi esimerkki uuden tiedon jalkautumisesta alan ammattilaisille.

Polyamoria ei varsinaiseti ole lisääntymässä, mutta koko yhteiskunta ja sen länsimaalaiset rakenteet ovat muokkautumassa kohti seuraavaa kehityvaihetta, millainen se on, ja millaiset ovat miesten ja naisten roolit tulevien sukupolvien aikana, jää heidän nähtäväkseen.

Yhteiskunta ei ole vielä valmis

Monisuhteisuus, jonka sateenvarjon alle polyamoria kuuluu, on noussut entistä enemmän esille viime vuosina. Polyamoriset ihmiset on leimattu osittain moniavioisiksi kummajaisiksi ja heidän suhteensa vähemmän arvokkaiksi kuin monogaamiset parisuhteet. Kahta kauniimmin -kirjan (Basam Books 2018) mukaan polyamoria tarkoittaa ”elämistä intiimissä ihmissuhteessa usean ihmisen kanssa yhtä aikaa, avoimesti, rehellisesti ja kaikkien osallisten tietoisella hyväksynnällä ja suostumuksella”.

Veaux ja Rickert kirjoittavat Kahta kauniimmin kirjassa moraalisesta kompassista. He viittaavat sillä rohkeuteen, suoraan ja avoimeen kommunikaatioon, vastuuseen omista tunteista, toisten toimintavapauden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen sekä myötätuntoon. Veaux’n ja Rickertin mukaan polyamorialla on paljon annettavaa myös seksielämään. Useamman kumppanin kanssa itseään voi toteuttaa seksuaalisesti monipuolisemmin kuin yhden kumppanin kanssa. ”Parhaimmillaan voit rikastuttaa oppimillasi uusilla asioilla muitakin suhteitasi”, he kirjoittavat.

Monogaamisessa suljetussa suhteessa toisistaan eroavista seksuaalisista haluista ja tarpeista tulee Veaux’n ja Rickertin mukaan paljon todennäköisemmin ongelma kuin silloin, jos pariskunta ”kuuluu osaksi laajempaa polyamorista rakastajien verkostoa”, he kirjoittavat. lähde: https://www.iltalehti.fi/suhteet/a/8b1d99dd-e293-4407-8ac6-1fd6723ecf3e

Aikuisten vapaa-aikaan

Näin raskaan tekstin jälkeen on hyvä viettää hetki vaikka aikuisille tarkoitettujen onnenpelin parissa, tai sitten vaikka kuulokket korville ja musaa kuuntelemaan….. tässä alla yksi vaihtoehtoinen kappale kuunneltavaksi: