Poliitikko ja pääministeri Sanna Marin

Sanna Mirella Marin on syntynyt 16. marraskuuta vuonna 1985 Helsingissä. Marin on toiminut Suomen pääministerinä joulukuun 10. päivästä 2019 lähtien. Marin on lisäksi kansanedustaja ja hän toimii Tampereen kaupunginvaltuutettuna. Lisäksi hän on SDP:n puheenjohtaja.

Lapsuus

Marinin isä ja äiti erosivat Sannan ollessa muutaman vuoden ikäinen. Eron syynä on kerrottu olleen isän alkoholismi. Työväenluokkainen perhe oli köyhä. Marinin äiti tapasi naisystävän, ja Marin on kasvanut sateenkaariperheessä. Marin on kertonut, että hänen sukuunsa kuuluu useita varsin surullisia kohtaloita. Marin on lapsuudenperheensä ensimmäinen ylioppilas. Marin on kertonut lapsuutensa olleen köyhyydestä huolimatta rakkaudentäyteinen. Nuoruuden harrastuksiin kuului koiran ulkoilutus, urheilu ja tanssi. Marin on kertonut menestyneensä keskinkertaisesti koulussa. Työelämä tuli tutuksi jo varhain alkaen 15-vuotiaana leipomon pakkaamossa. Lukioaikana hän hankki taskurahaa jakamalla lehtiä. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen välivuodet vierähtivät kaupan kassalla. Marin on opiskellut hallintotieteitä Tampereen yliopistossa.

Perhe

Marinin puoliso on viestintäkonsultti Markus Räikkönen. Marin oli 18-vuotias tavatessaan Räikkösen. Perheen tytär syntyi 28. tammikuuta vuonna 2018. Avioliiton satamaan he astelivat 1. elokuuta 2020. Perheen kotina toimii sekä pääministerin virka-asunto Kesäranta että Tampereella sijaitseva vakituinen koti. Marin noudattaa kasvisruokavaliota.

Poliittinen tausta

Marinin tavoitteena on maailman parantaminen. Sosiaalidemokraattinen puolue on ollut hänelle selvä valinta, mutta hän on harkinnut myös vasemmistoliittoa ja vihreitä. Marinin ura politiikassa ampaisi nousuun vuonna 2012 jolloin hänet valittiin kuntavaaleissa Tampereen kaupunginvaltuustoon. Marin valittiin valtuuston puheenjohtajaksi 27-vuotiaana. Marin oppi nopeasti täyttämään uuden tehtävän vaatimukset ja epävarmuus karisi ensimmäisen valtuustokauden aikana. Marinista kuoriutui jämäkkä puheenjohtaja, joka piti valtuuston langat napakasti käsissään. Marin valittiin eduskuntaan vuonna 2015. Marin valittiin toiselle kaudelle eduskuntaan vuonna 2019. Hän on ollut kaksi kertaa vaalipiirinsä ääniharava. Hän on työskennellyt useissa eri valiokunnissa.

Ministeri

Marin toimi valtioneuvoston jäsenenä ensimmäistä kertaa vuonna 2019 Rinteen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä. Saman vuoden joulukuussa SDP:n puoluevaltuusto valitsi hänet puolueen seuraavaksi pääministeriehdokkaaksi, sillä Antti Rinne ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä. Marinin hallitus astui virkaan 10. joulukuuta 2019, jolloin Marin valittiin Suomen pääministeriksi. Marin oli tuolloin maailman nuorin istuva pääministeri. Hän on myös kaikkien aikojen nuorin pääministeri Suomessa. Marinin valinta herättikin kansainvälistä huomiota. Suomessa on ollut aikaisemmin kaksi naispuolista pääministeriä, Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi. Marinin ura pääministerinä on kuitenkin kestänyt jo kauemmin, kuin aikaisempien naispuolisten pääministerien kaudet yhteenlaskettuna.

Kohut

Marin on kohauttanut useita kertoja. Viimeisimmät kohut syntyivät ensinnäkin siitä, että Marin perheineen käytti verotonta elintarvike-etua silloin, kun he asuivat Kesärannassa pääministerin virka-asunnossa. Aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettavia ateriatarvikkeita oli toimitettu Kesärantaan. Ostosten kuitteja ei annettu julkisuuteen. Tarinassa oli useita epäselvyyksiä, sillä ensin kerrottiin, että kyseessä on Kesärannan vakiintunut tapa, jota muutkin pääministerit olisivat käyttäneet. Väite kyseenalaistettiin. Verottajan mukaan ateriaetu on veronalaista tuloa. Bilekohussa kyse oli siitä, että koronarajoitusten aikana Marin oli kutsunut Kesärantaan henkilöitä juhlimaan ja arveltiin, että edustustiloja on käytetty väärin koronarajoitusten aikana. Kohu nousi siitä, että Marin julkaisi Instagram -stoorin jossa hän siteerasi sanoja laulusta: Boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin. Kohu oli valmis.

Tiesitkö?

Riot Gamesin uusi peliaiheinen sarja Arcane löytyy Netflixistä. Sarjaa on katsottavissa aluksi kolmen jakson verran, ja marraskuun aikana sarjan ensimmäinen kauden loputkin jaksot julkaistaan palvelussa. Pelien pohjalta on onnistuttu tekemään erinomaisesti viihdyttävä tv-sarja. Sarja kertoo kahden tunnetun League of Legends sankarin, Jinxin ja Vi’n alkuperäistarinan. Sisarusten tiet ovat vienet eri suuntiin vaikean lapsuuden jälkeen. Sarjan ikäraja on 16 vuotta. Arcadia Fallen -peli ilmestyy PC:lle 17. marraskuuta ja Nintendo Switchille myöhemmin. Eurheilun uutisia lukemalla löytyy lisää tietoa aiheesta.