Lainat ja kuluttaminen

Suomalainen kuluttaa edelleen enemmän kuin ennen, näin kertoo tilastokeskuksen tilastot. Vaikka mediassa puhutaan säästämisestä ja kuluttamisen vähentämisestä, todellisuus kertoo eri tarinaa. Entä sitten esimerkiksi asuntomarkkinat? Tekisi mieli muuttaa Ruotsiin, sillä Ruotsin ja Suomen asuntojen hintataso on aikalailla sama, mutta Ruotsissa ruotsalainen asuntovelallinen maksaa keskimäärin 310 euroa kuukaudessa lyhennystä ja päästyään 50 % lainatasolle, hän maksaa vain korkoja!

Oli oma talouden tilanne mikä tahansa, omat lainat kannattaa tarkistaa aina välillä. Pikavippi24.com tarjoaa käyttökelpoisia laskureita oman talouden tilanteen laskentaan, sekä mahdollisuuden hakea lainaa samantien useammalta lainoittajalta. Joidenkin vanhojen pienten lainojen niputtaminen yhteen saattaa tuoda isojakin säästöjä talouden kuukausikuluihin.

Lainat ja kuluttaminen

Usein elämässä tulee tilanteita, joissa lainarahoitus voi olla ainoa todellinen vaihtoehto. Se toimii niin autokaupassa, kuin myös ostettaessa uutta pyykkikonetta tai astianpesukonetta, mutta myös silloin, kun lomalla on päästävä kauas töiden vaikutuspiiristä. Lainojen kanssa vain pitää muistaa, että ne pitää maksaa takaisin.

Lainan hakeminen ja saaminenkin ovat nykyään huomattavasti helpompaa, nopeampaa ja suoraviivaisempaa kuin aikaisemmin, mutta se ei tarkoita, etteikö olisi hyvä tietää jotain lainoista ja niihin liittyvästä sanastosta. Tiedätkö esimerkiksi mitä tarkoittaa annuiteetti? Tai mikä on Euribor, johon useasti viitataan lainaehdoissa.

Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, joka noteerataan päivittäin. Euribor -termi on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Esimerkiksi 12 kk Euribor -korko on pisin pankkien myöntämistä Euribor -koroista. Korko määräytyy joka 12 kk eli kerran vuodessa. Näin asuntolainan korko pysyy samana koko vuoden ajan. Korkojen laskiessa maksat korkeampaa korkoa hetken aikaa ja korkojen noustessa maksat matalampaa korkoa hetkellisesti.

Oma talous

Oman talouden hallinta on kaikista tärkeintä. On hyvä olla tietoinen siitä, kuinka paljon ansaitsee ja kuinka paljon kuluttaa. Pääsääntöisesti ansainnan pitäisi olla enemmän kuin kulutuksen, ja vain satunnaisesti voi lukemat olla kuluttamisen hyväksi – jos tilanne näyttää miinusta koko ajan, on aika tehdä oikeita, todellisia muutoksia arjessa, jotta joko ansaitsee enemmän tai kuluttaa vähemmän.

Pystyt seuraamaan ja hallitsemaan paremmin rahankäyttöäsi kirjaamalla tulosi ja menosi. Samalla voit seurata käytettävissä olevan rahansa määrää ennen seuraavan palkan tai muun rahan tuloa tilille – ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Kannattaa jopa miettiä oman taloussuunnitelman tekoa, jotta löytää ne mahdolliset säästökohteet. Ne voivat löytyä jopa jo siitä, että suunnittelee ruokaostokset ja ruoat ajoissa ja ostaa vain tarpeellista ja välttää parhaan mukaisesti hävikkiä.

Koska kulumme muuttuvat kuukausittain, kannattaa seurantaa tehdä ainakin muutaman kuukauden ajan. Jotta saisit kuukausittaisista menoistasi mahdollisimman tarkan käsityksen, kirjaa kaikki menosi muistiin jonkin aikaa. Pidä kirjaa esimerkiksi ruokakauppaostoksista, jotta saat selkeän kuvan kuukausittaisista ruokamenoistasi. Kirjaa muistiin myös velkojen hoitomenot kuukausitasolla. Nykyään monet kauppaketjut tarjoavat sovelluksen, jonka kautta näet helposti mitä ja kuinka paljon olet koskakin ostanut!

Oma kaupunki- vai muuttaminen

Oletko omaan kotikaupunkiisi sitoutunut, vai mietitkö muualle muuttoa? Suomessa kalleinta on pääkaupunkiseudulla, missä sekä asuminen että eläminen ovat selvästi kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat kunnassa Helsinki 2,07 prosenttia vuonna 2021 toisella vuosineljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat 7,71 prosenttia. Kallein asuinalue neliöhinnoiltaan oli Kaartinkaupunki.

Vuonna 2010 Iltasanomat tutki tilastoja ja kertoi, että Kouvola oli Suomen halvin asuinpaikka. Siellä asumiskustannukset olivat vain neljänneksen Helsingin keskustasta. Seuraavina tulivat Pori ja Rauma.
Kymmenen vuotta myöhemmin eli 2020 halvin paikka oli Salo sekä myös Kouvola.

Missä sinä asuisit Suomessa, jos saisit vapaasti muuttaa?