Kuka on Aleksi Valavuori

Jos olet viime vuosina yhtään seurannut Suomen mediaa, et varmasti ole missannut nimä Aleksi Valavuori. Kuka Aleksi Valavuori sitten on? Miksi hän on ollut mukana erilaisissa TV-formaateissa, ja miksi ketään kiinnostaa hänen sanomisensa siinä mittakaavassa kuin nyt vuonna 2021 on tapahtunut. Kuka tämä omaa suoratoisto-ohjelmaansa vetävä mies oikeasti on?

Wikipedia kertoo miehestä näin

Aleksi Valavuori (s. 7. marraskuuta 1978 Teuva) on suomalainen julkisuuden henkilö ja liikemies. Hän on toiminut aiemmin myös tv-juontajana sekä urheilumanagerina.

Valavuori esiintyi ensimmäistä kertaa televisiossa 22-vuotiaana Ylen Videotreffit-ohjelmassa, jossa hän pääsi valitsemaan itselleen yhden treffikumppanin kolmesta sinkkunaisesta. Valavuori toimi juontajana vuonna 2008 Nelosella esitetyssä Suomen Pelkokerroin -ohjelmassa. Ohjelma pohjautui kansainväliseen Pelkokerroin-formaattiin. Ohjelman tuotti Solar television. Valavuori palkittiin vuoden parhaan tv-esiintyjän Venla-palkinnolla vuonna 2008.

Vuonna 2010 Valavuori konseptoi tv-formaatin Ihan Finaalissa. Sarjassa seurattiin Suomen jääkiekkomaajoukkueen elämää muun muassa Vancouverin olympialaisissa ja muissa arvokisoissa. Syyskuussa 2012 Valavuori isännöi MTV3:lla Voittajajoukkue -ohjelmaa. Valavuori aloitti jääkiekon SM-liigan studioisäntänä Nelonen Pro -kanavalla 2013. TV-sopimusta ei kuitenkaan jatkettu keväällä 2014. Keväällä 2021 Valavuori osallistui Big Brother Vip -ohjelmaan, jossa oli mukana yhteensä 14 julkisuudesta tuttua henkilöä. Hänet häädettiin talosta kymmenentenä henkilönä, vain kaksi päivää ennen finaalia.

Valavuori toimi Korisliigassa pelaavan Espoon Hongan joukkueenjohtajana ja markkinointipäällikkönä vuosina 2002–2004. Honka voitti Suomen mestaruuden kaudella 2002–2003 Valavuoren toimiessa joukkueenjohtajana. Vuonna 2004 hän siirtyi toisen Korisliiga-joukkueen, Torpan Poikien manageriksi. Helsinkiläinen Torpan Pojat nousi Valavuoren johdolla takaisin parrasvaloihinselvennä ja lisäksi hän toi Suomen kansan nähtäville kaksi entistä NBA-tähteä, Dennis Rodmanin (2005) ja Scottie Pippenin (2008). Rodman-ottelun yleisömäärä (7420) on yhä Korisliigan ennätys.

Vuonna 2011 Valavuori toimi Loimaa Bisonsin urheilujohtajana ja managerina. Urheilujohtajan pesti päättyi lokakuussa 2011. Hänestä käytettiin joukkueen ja median uutisoinneissa usein myös termiä monitoimimies.

Vuonna 2016 Valavuori toimi Espoo Unitedin koripallojoukkueen general managerina, mutta hänet irtisanottiin saman vuoden lokakuussa. Valavuori oli kirjoittanut Twitteriin homoseksuaaleja loukkaavan tviitin. Kun Valavuorelta kysyttiin, edustavatko hänen näkemyksensä seuran näkemyksiä, Valavuori vastasi, ettei Espoo United palkkaa homoja. Pian seura ilmoitti, etteivät Valavuoren kirjoitukset ”edusta Espoo Unitedin, sen kasvattajaseurojen, sidosryhmien tai sponsorien arvomaailmaa millään tavalla.” Myöhemmin Suomen Koripalloliitto asetti Valavuoren väliaikaiseen toimintakieltoon, koska homokommenttien epäiltiin rikkovan liiton kurinpitosääntöjä. Lopulta Valavuori sai liitolta kahden kuukauden toimintakiellon

Helmikuussa 2019 uutisoitiin, että Aleksi Valavuorta epäillään törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 2014–2016. Valavuoren verotettavat tulot ovat olleet muun muassa vuonna 2015 0 euroa vaikka hän samaan aikaan on toiminut aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja ylläpitämillään verkkosivuilla markkinoiden ulkomaisia vedonlyöntisivuja.

Tammikuussa 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeus langetti Valavuorelle kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi hänelle määrättiin 60 tuntia yhdyskuntapalvelua ja liiketoimintakielto. Tuomion mukaan Valavuori antoi verottajalle väärää tietoa tuloistaan. Vältettyjen verojen määrä oli syyttäjän mukaan lähes 403 000 euroa. Valavuori tunnusti epäillyt rikokset. Valavuoren mukaan verottaja perii häneltä yli puolta miljoonaa euroa, jonka päälle tulevat vuosittaiset korot.

Julkinen Valavuori

Tämän tausta valossa ei ole mikään ihme, että Valavuori tuntee hyvin suomalaisen urheilukentän ja osaa lähestyä suomalaisia ammattiurheilijoita, ja saada näitä omaan ohjelmaansa vieraaksi. Valavuori ei ole millään tavalla yksinkertainen tai tyhmä ihminen, mutta hänellä on ollut ja on tapana sanoa asioita välillä niitä liikaa ajattelematta.

Ensi sunnuntaina

Muutama vieraspaljastus tulevan sunnuntain Valavuori LIVE -ohjelmaan: Aleksi Virolainen (@AleksibCSGO) Esa Tiki Tikkanen (@tikitalk10) & Kimin metkut kenties parhaiten tunteva Toni Vilander (@toni_vilander). Sanomista tulee, se on varmaa. Lisäinfoja lähempänä sunnuntaita.

https://www.twitch.tv/valavuori