Ilmalämpöpumpun hinta – mistä se riippuu?

Ilmalämpöpumput ovat yhä suositumpia lämmityslaitteita, jotka sopivat erityyppisiin rakennuksiin. Ilmalämpöpumpun asentaminen ja hankkiminen voi aluksi tuntua kalliilta kustannukselta, mutta pitkän ajan kuluessa investointi kannattaa, koska lämmityskuluissa voi ilmalämpöpumppua käyttämällä säästää jopa 80 %. Sen, miten paljon lämpöä sillä saa esim. sähköpatteriin verrattuna, kertoo ilmalämpöpumpun SCOP-hyötysuhde sekä päälämmitysratkaisuiden osalta COP. Mitä suurempi numero, sitä tehokkaampi ratkaisu.

Ilmalämpöpumppuja on monta eri tyyppiä, kuten tavanomainen ilma-ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu. Ne jakautuvat puolestaan eri ratkaisuihin. Ilma-ilmalämpöpumpulla voi olla yksi tai useampi sisäyksikkö. Tärkeä on myös käyttötarkoitus. Lämmitykseen käytettävien laitteiden on sovittava ilmastoomme ja toimittava myös talvella -30 asteen pakkasessa.

Hintaerot johtuvat lämpöpumpun tyypistä, tehosta, hyötysuhteesta, lisätoiminnoista ja valmistajasta.

Ilmalämpöpumpun hinta jää 400 ja 2 400 euron väliin. Zaven valikoimasta löytyy hintaluokassa 400–500 €[1] [AM2]  useita ilma-ilmalämpöpumppuja, jotka sopivat noin 50 neliömetrin tilan lämmitykseen. Kalliimmat, yli 1 200 € maksavat ilmalämpöpumput pystyvät yleensä lämmittämään suurempiakin tiloja (enintään 220 neliömetriä). Niillä on paljon enemmän lisätoimintoja, ja kalliimmat laitteet toimivat myös huomattavasti hiljaisemmalla äänellä, eli ovat meluttomia. Huippulaitteilla ei ole käyttäjälle havaittavissa olevaa sulatusvaihetta. Laitteen sisäyksikkö toimii jatkuvasti, eikä se kytkeydy välillä pois päältä sulatusvaiheeseen.

Ilmalämpöpumppua ei kannata valita vain hinnan perusteella, vaan huomioon tulee ottaa rakennuksen lämpöeristyskyky, lämmöntarve, pohjakaava, muiden lämmityslähteiden olemassaolo jne. Ilmalämpöpumpun hinta ei saisi olla ratkaiseva tekijä – oikein valittu laite on hyvä investointi, joka maksaa itsensä pian takaisin. Zaven asiantuntijat ovat kuitenkin aina valmiina konsultoimaan ja löytämään asiakkaan mahdollisuuksiin nähden sopivimman ratkaisun.