Helsinki haluaa olla houkutteleva ruokamatkailukohde

Helsingin arvostus ruokamatkailukohteena kasvaa elinvoimaisten yritysten ja intohimoisten ammattilaisten ansiosta. Menestyvät ravintola-alan yritykset kasvattavat kaupungin mainetta ja houkuttelevat kaupungin ravintolatarjonnasta kiinnostuneita matkailijoita tutustumaan Helsinkiin myös laajemmin.

Kasarmitorin kesä oli Helsingin kesän 2021 ruokamatkakohdeuutuus. Kesän aikana se keräsi yli 300 000 kävijää. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesä oli Helsingin kesän 2021 ruokamatkakohdeuutuus. Kesän aikana se keräsi yli 300 000 kävijää. Kuva: Camilla Bloom

”Ruokamatkailu on maailmanlaajuisesti kasvava trendi ja on tärkeää, että Helsinki pysyy mukana kilpailussa. Lisäksi ruokamatkailun välilliset vaikutukset esimerkiksi verotuloihin ja työllisyyteen ovat merkittäviä”, kertoo Helsingin kaupungin yritysluotsi Jukka-Pekka Tolvanen.

Helsinki panostaa ruokamatkailuun ja tukee alan yrityksiä kehittämällä kaupungin toimintaympäristöä. Ravintola-alan näkökulmasta tämä tarkoittaa esimerkiksi toimivia lupakäytäntöjä ja kaavoitusta sekä ravintoloiden saavutettavuutta. Kun kaupunki toimii hyvin ja suunnitellusti, myös yrityksillä on mahdollisuus kehittyä ja toteuttaa luovuuttaan.

Helsingille menestystä kansallisessa ruokamatkailukilpailussa sekä uusi Michelin-tähden voittanut ravintola

Helsinkiläisten ravintoloiden menestys on ollut alkusyksyn aikana erityisen hienoa, kun ravintola-alan yritysten onnistumisia on mitattu sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa. Syyskuussa kaupungille mainetta toi esimerkiksi Michelin-tähden ansainnut Finnjävel Salonki, josta tuli samalla seitsemäs Michelin-tähden ansainnut helsinkiläisravintola. Espoon Nuuksiossa sijaitseva Metsäravintola Nielu puolestaan voitti Suomen ruokamatkailukilpailun.

Syyskuun 16. päivänä Helsingin kaupungintalon juhlasalissa järjestetty Suomen ruokamatkailukilpailun palkintogaala oli menestys myös katajanokkalaiselle ravintola Nokalle. Ravintola Nokka ja heidän kehittämänsä menu sai kilpailussa arvostetun kunniamaininnan merkittävänä ruokamatkailutekona.

Kuluva viikko toi suomalaiselle ravintola-alan osaamiselle kansainvälistä huomiota. Syyskuun lopussa Ranskan Lyonissa järjestetyssä kansainvälisesti arvostetussa kokkikilpailu Bocuse d’Orissa maailman kokkien parhaimmisto pääsi esittelemään taitojaan. Myös Suomi oli edustettuna kilpailussa. Kokkimaajoukkueen harjoituskeittiö sijaitsee Helsingissä.

Osallistuminen kansainvälisiin ravintola-alan kilpailuihin on tärkeää sekä Helsingille että koko Suomelle. Helsingin kaupunki jatkaa panostuksia ravintola-alan toimintaympäristön kehittämiseen, jotta alan yrityksillä olisi parhaat mahdolliset edellytykset menestyä myös tulevaisuudessa.

Yhdessä ravintoloiden, alan ammattilaisten ja mielenkiintoisen kulttuurin avulla Helsingillä on erinomainen tilaisuus kasvaa kokoaan suuremmaksi ruokamatkailukohteeksi.