Adventtikalenterin merkitys ja historia

Adventtikalenteri on aina läsnä joulun aikaan. Adventtikalenterin nykyaikainen versio on ollut olemassa 1800-luvulta lähtien. Protestanttisesta kristillisestä kontekstista nousevat adventtikalenterit sisältävät pohjana olevan hengellisen viestin odotuksesta ja toivosta. Adventtikalenterit ja casinon joulukalenteri voivat olla arvokas apu kristityille perheille auttamalla meitä muistamaan ja pohtimaan Jeesuksen Kristuksen tulemista.

Mikä on adventti?

Latinalaisesta sanasta adventus, joka tarkoittaa ”saapumista” tai ”tuloa”, adventti on aika vuodesta, jolloin juhlimme Jeesuksen Kristuksen syntymää. Loppiaisen, paaston, pääsiäisen ja helluntain ohella adventtikausi on osa liturgista vuotta eli kirkkokalenteria, joka juontaa juurensa yli 1500 vuoden taakse ja jota noudatetaan monissa kristillisissä perinteissä. Jopa perinteissä, joissa ei noudateta kirkkokalenteria, adventtia vietetään usein osana joulun aikaa.

Joulupäivää edeltävän neljännen sunnuntain alkavan ja joulukuun 25. päivän juhlallisuuksiin asti adventin on tarkoitus olla aikaa, jolloin valmistamme sydämemme Kristuksen tulemukseen. Adventtiaikaa leimaavat itsetutkiskelun, odotuksen, toivon ja viime kädessä Vapahtajan tulemisen iloisen juhlan teemat. Näillä teemoilla on kaksinkertainen merkitys, ja ne muodostavat ensin muistomme Kristuksen syntymästä ja sitten rohkaisevat meitä odottaessamme Hänen toista tulemistaan.

Adventtikalenterin historia

Monien vuosien saatossa adventtikauden mukana syntyneiden perinteiden joukossa (esim. seppele kynttilöiden kanssa, Jesse-puu jne.), yksi yksinkertaisimmista ja suosituimmista on adventtikalenteri. Sen sijaan, että noudatettaisiin tarkasti neljän viikon adventtiaikaa, joka voi alkaa missä tahansa marraskuun 27. ja 3. joulukuuta välisenä aikana, adventtikalenteri alkaa yleensä 1. joulukuuta ja laskee päivät jouluun.

Adventtikalentereita on nykyään monissa muodoissa, mutta perinne alkoi yksinkertaisesti, kun saksalaiset perheet 1800-luvun puolivälissä alkoivat laskea päiviä jouluun laskemalla liidun merkkejä ovessa tai seinässä. Lähtölaskennan muunnelmia olivat kynttilän sytyttäminen tai uskonnollisen kuvan ripustaminen jokaiselle jouluaattoa edeltävälle päivälle. Jotkut perheet alkoivat tehdä kotitekoisia adventtikalentereita lähtölaskentansa ohessa, ja 1900-luvun alussa muutamat kustantamot ja sanomalehdet olivat tuottaneet yksinkertaisia painettuja kalentereita.

Adventtikalenterien suosio levisi saksalaisen Gerhard Lang -painon avulla. Kotitekoisen kalenterin kanssa kasvanut Lang alkoi suunnitella pahvista adventtikalentereita vuosisadan vaihteessa, ja myöhemmin 1920-luvulla hän keksi idean leikata pieniä ovia, jotka voitiin avata joka päivä. Jokaisen oven takana oli hartauskuva tai Raamatun jae. Tämän innovaation ansiosta Langia pidetään modernin adventtikalenterin isänä.

Toisen maailmansodan aikana tehty paperin säännöstely pysäytti adventtikalenterien tuotannon joksikin aikaa. Sodan ratkeamisen myötä muutamat painoyritykset elvyttivät perinteen ja kalenterit alkoivat jälleen saada periksi. Heidän suosiotaan Amerikassa lisäsivät kuvat presidentti Dwight Eisenhowerista, joka avasi adventtikalenterin lastenlastensa kanssa 1950-luvulla. Siihen mennessä monet kalenterit alkoivat sisältää yksinkertaisia lahjoja, kuten suklaata tai pienen lelun, jokaisen oven taakse. Siitä lähtien adventtikalenterien suosio on jatkanut kasvuaan ja siirtynyt jopa ei-uskonnollisiin yhteyksiin.

Adventtikalenterin takana oleva merkitys

Vaikka monet kristillisen perinteen ulkopuoliset nauttivat vuotuisesta lähtölaskentakalenteristaan (ja sen piilotetuista herkuista), adventtikalenterin takana oleva merkitys on edelleen täynnä uskonnollisia teemoja. Adventtipäivien merkitseminen on enemmän kuin pelkkä lähtölaskenta, vaan se on hengellisen pohdiskelun ja valmistautumisen aikaa. Adventti on odotuksen aikaa, joka muistuttaa Jumalan kansan kaipuuta ja odotusta, joka vuosisatojen ajan odotti tulevaa Messiasta.

Adventtipäivien laskeminen voi auttaa meitä pohtimaan, millaista on ollut odottaa luvattua Messiasta sukupolvesta toiseen. Se antaa meille tilaisuuden valittaa syytä, miksi tarvitsimme ensiksi pelastajan kotiseudullemme – meidän syntimme – ja myös muistaa Jumalan menneen uskollisuuden meille. Tällä puolella ristiä tiedämme, että Israelin pitkä odotusaika huipentui Jeesuksen Kristuksen syntymään. Samoin meidän vuotuinen adventtiaikamme huipentuu joulun viettoon; mutta ensin käymme läpi kauden, jolloin valmistaudumme juhlaan.

Sen lisäksi, että adventin pitäminen muistelee Jumalan uskollisuutta menneisyydessä, se auttaa myös katsomaan eteenpäin toivolla täyttä odotusta. Adventti saa meidät tottumaan katsomaan ja odottamaan, mikä on hyödyllinen käytäntö, koska kristityt elävät edelleen odotuksen tilassa: Odotamme Kristuksen paluuta. Katsomalla taaksepäin Hänen ensimmäistä adventtiaan valmistaudumme elämään Hänen toisen adventtinsa iloisena odotuksena. Pitämällä nämä teemat mielessä, niinkin yksinkertainen asia kuin adventtikalenteri voi auttaa valmistamaan sydämemme juhlimaan Jumalan Pojan lahjaa.

Adventtikalenterin käyttäminen perheen kanssa

Adventtikalentereissa on monia ainutlaatuisia tyylejä. Jotkut ovat avoimesti kristittyjä, kun taas toiset käsittelevät lomakauden maallistuneempia ja yleisempiä puolia. Perheille, jotka haluavat keskittyä Kristukseen joulun aikana, seimiaiheisen adventtikalenterin käyttö on erinomainen valinta. Toiset kalenterit korostavat Raamatun tarinoita, jotka kertovat Jumalan kansan historiasta Jeesukseen asti. Näiden adventtikalentereiden henkinen painopiste on rakennettu suoraan lähtölaskentaan, usein lyhyiden kirjoitettujen hartauskirjeiden muodossa, jotka liittyvät kalenteriin. Tämäntyyppiset kalenterit ovat helppo tapa auttaa perheitä aloittamaan rakentava adventtiperinne.

Vaikka kristillisaiheiset adventtikalenterit voivat olla hyödyllinen työkalu, monet perheet pystyvät keskittymään Kristukseen samalla, kun he käyttävät kalenteria, jossa ei ole avoimesti uskonnollista muotoilua. Nämä kalenterit yksinkertaisesti helpottavat lähtölaskentaa ja jättävät vanhempien tehtäväksi saada perheensä adventtiaiheiseen hartaustilaisuuteen. Olipa kyseessä LEGO lähtölaskentasarja tai suklaaherkkuilla täytetty pahvinäyttö, adventtikalenteri itsessään on oppitunti odotuksen rakentamisessa ja voi olla hauska syy kokoamaan perhe yhteen luomaan konteksti henkisille keskusteluille.

Loppuhartaus

Vaikka Hänen täydellinen luomuksensa oli juuri turmeltunut synnin saapuessa, Jumala lupasi, että synti ja Saatana eivät saa lopullista voittoa. Pelastaja tulisi murskaamaan Saatana ja lopettamaan hänen kapinansa Jumalaa vastaan. Hänen kansansa saattoi olla synnin kirouksen alla, mutta Jumala lupasi heille, että Hän taistelee heidän puolestaan ja voittaisi heidät takaisin itselleen.