Villiruokaviikko 10.-16.5.2021 – osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta

Lahden seudulla alkaa ensi toukokuussa helatorstaiviikolla monta uutta, säännöllisesti uusittavaa tapahtumaa. Niiden yhteisteemana on maailman vanhin keittiö: villiruoka. Tavoitteena on saada meidät kaikki ymmärtämään suomalaisen luonnon meille tarjoama, koko maailmassa ainutlaatuinen rikkaus; jokamiehen oikeuksilla suoraan puskasta pannuun, aalloilta ateriaksi kerättävä ja ongittava villiruoka. Villiruokaviikko tuo esiin maistatusten kautta erityisesti villiruuan herkullisuuden.

Villiruokaviikon tapahtumat nostavat aloitusvuonna esiin turhaan vähätellyt järvikalat, myyttisen, kansalliskalamme hauen ja järkeäkin kasvattavan särjen. Arvonnousua haetaan myös villille vedelle, Suomen huikealle pohjavesiaarteelle. Sen kunnioitus on vasta alullaan. Toisin on villivihannesten laita, mikä on kolmas viikon villiruokanostoista. Niiden arvostuksessa Suomi on maailman johtavia maita.

Villiyrtit, -vihannekset eli horta on jo saanut niin suuren aseman Suomessa, että se tavoittelee jatkossa paikkaa ainutlaatuisena Unescon elävän perinteen kulttuurina. Suomi hakee statusta maailman johtavana villivihannesmaana myös viikon Horta2021 Hollola -päätapahtuman kautta. Se on tiettävästi maailman suurin, vain villivihanneksiin keskittyvä, kansainvälinen tapahtuma. Se pidetään Messilän kartanolla 14.-15.5.2021 ja sen jälkeen joka pariton vuosi.

Villiruokaviikon avajaiset ovat maanantaina 10.5.2021 Lahden Radiomäen puistossa, jossa avataan Suomen ensimmäinen ”syötävä puisto” eli Hortapuisto. Hortapuisto on konseptoitu palvelu, jossa kaupunki järjestää ohjatun ja suojatun esittely- ja keräyspaikan kaupungin keskutassa. Hortapuistoon pääsee kävellen, julkisilla välineillä ja paikka toimii jatkossa myös Salpauksen kokkien villiruokaopetuksen ”hevitiskinä”. Salpaus järjestää keväällä 1. kerran matkailualan Ammattitutkintokoulutuksen (AT), josta valmistuu hortapuisto-oppaita. He toimivat jatkossa muidenkin kaupunkien hortapuistoissa. Jyväskylän hortapuisto aukeaa kesäkuun 2021 alussa.

Tiistaina ja keskiviikkona ovat vuorossa pääsymaksuttomat ruokatapahtumat, joissa paikalliset yhdistykset ja yritykset tuovat tarjolle ruokatorin sekä Hollolan vanhalla kirkolla että Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden avajaispaikkaan Pikku-Vesijärven puistoon. Hollolassa esitellään Suomen villiruokaperinteitä vuosituhansien aikana kivikaudesta tsaarinaikaan, kaikki aidoissa ympäristöissä: Kapatuosian kivikautisesta linnavuoresta keskiaikaiselle kirkolle ja Ruotsinvallan ajan talomuseopihapiiristä Jugend-Kunnatuvalle. Pikku-Veskun puistossa on kalaan keskittyvä tori, jossa tarjotaan ruokia Lottien kahden kalan keitosta Villd-chef Ossi Palonevan savuhaukimakkaraan ja särkiburgeriin.

Haku päällä: villiruokatoimijat esiin rohkeasti!

Villiruokaviikko peräänkuuluttaa uusia yrittäjiä tulemaan esiin ”puskista” tuotteineen, maistattamaan niitä rohkeasti ja saamaan sitä kautta asiakaspalautetta tuotekehitykseen. Villiruoka tulee olemaan jatkossa tärkeä matkailuvaltti ja uusien tuotteiden keidas erityisesti pienyrittäjille, jotka voivat pitää maaseudun elinvoimaisena.

Villiruokaviikko ja Horta2021 Hollola saavat ympäristöpääkaupunkivuoden projektitukea ja avustusta Hollolan kunnalta.