Vanhan Vaasan museo on avautunut kesäkaudeksi

Vanhan Vaasan museo on avautunut kesäkaudeksi ja museoon voi tutustua maksutta tiistaista sunnuntaihin klo 10–17. Esillä on tänä kesänä pienimuotoinen näyttely ”Vaasan palo 170 vuotta”.

Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.
Vaasa ennen paloa 1852. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.

Näyttely Vaasan palo 170 vuotta avautuu Vanhan Vaasan museossa 7.7.2022, ja se on avoinna elokuun loppuun saakka.

– Näyttely kertoo Vaasan palosta. Se vastaa kysymyksiin, millainen kaupunki vuonna 1852 paloi, mitä palossa tapahtui, miltä kaupunki näytti palon jäljiltä ja kuinka uutinen levisi ympäri sen aikaisissa tiedotusvälineissä. Kartoin ja kuvin kerrotaan myös, mikä osa kaupungista paloi ja mikä säästyi, kertoo maakuntamuseotutkija Kaj Höglund.

Kaupungin vanhimpia rakennuksia

Tulipalo tuhosi suurimman osan Vaasan kaupungista vuonna 1852. Wasastjernan talo, nykyinen Vanhan Vaasan museo, säästyi palosta ja se on siten kaupungin vanhimpia rakennuksia. Talon rakennutti Abraham Falander vuosina 1780-81. Hänet aateloitiin myöhemmin nimellä Wasastjerna.

Suurin osa museon huonekaluista ja esineistä on kuulunut Vaasassa ennen paloa asuneille porvarisperheille, kauppiaille ja laivanvarustajille. Esineistöä ei ole säilynyt kovin runsaasti, mutta itse talo on jo mielenkiintoinen tutustumiskohde.

Pienoismallin avulla voi tutkia, miltä kaupungissa näytti ennen tulipaloa. Museon kolmannen kerroksen valokuvanäyttely kertoo alueesta retkeilykohteena sen jälkeen, kun uusi Vaasa oli rakennettu nykyiselle paikalleen.

Museovierailu maksutta

Vanhan Vaasan museo on avoinna 31.5.-31.8.2022 tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Falanderin kellari toimii kahvilana museon aukioloaikana.

Yleisöopastus järjestetään sunnuntaina 24.7. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Koko perheen työpajat järjestetään elokuussa perjantaisin 1.8., 15.8., 22.8. ja 29.8. klo 10 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi. Pihaleikkivälineet ovat käytettävissä koko kesän museon aukioloaikoina.

Näkymä Korsholman valleilta pohjoiseen. Esko Aromaa. Alkuperäinen on piirustuksen opettaja J.G. Hedmanin laveeraus 1851. Kuva: Pohjanmaan museon kuva-arkisto.

Muuta historiaa

Jos sinua kiinnostaa Suomen sotahistoria, varsinkin toisen maailman sodan aikaan: https://www.sotahistoria.fi/

Vaasa, Lohja ja uusi asunto vaikka vuokra-asunto

Oletko etsimässä vuokra-asuntoa, vaikka Vaasasta. Vuokra asunnot Vaasa vaihtelevat saatavuudeltaan, mutta sivustollamme on linkki paikalliseen Facebook-ryhmään, joka toimii hyvin vuokra-asuntojen hakijoiden ja tarjoajien maksuttomana markkinapaikkana. Samaiselta sivustolta voi myös lukea boho tyyli artikkeleita, ja muutenkin tiedotteita ja uutisia vuokra-asumiseen liittyen. Sivustolla on Vaasan lisäksi myös Lohjan alueen vuokra-asuntotarjontaa.