Taloustilanne näkyy asuntomarkkinoilla poikkeavien kaupunginosien nousuna

Tampereella ratikan tenho ei ole entisensä

Omistusasumisessa eletään vaihtelevien paikallisten ilmiöiden aikaa. Syitä ovat ainakin koronakriisin jälkivaikutukset, korkojen nousu, rakennuskustannusten nousu, asuntojen hintatason lasku sekä yleinen taloustilanne. Pääkaupunkiseudulla liikenneyhteyksien isot rakennushankkeet ohjailevat vetovoimaa. Helsingissä vetovoimaisimpien kaupunginosien listaa värittävät nyt yllättävät kantakaupungin ulkopuoliset Vuosaari, Oulunkylä ja Laajasalo. Laajasalon omistusasunnot ovat Helsingin 4. halutuimpia, missä näkyy Kruunusillat-hankkeen vaikutus. Tampereella puolestaan pian pitenevä raitiotie ei nyt ohjaa kiinnostusta omistusasumisessa. Tampereella kaupunginosien vetovoimaisuus on säilynyt koko kuluvan vuoden harvinaisen muuttumattomana. Vantaalla yllättäjä on Ylästö, ja Oulussa Tuiran ikisuosion hiipuminen. Suomen 6 suurimman kaupungin omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotiellä tehtyjen hakujen lukumääristä. Huhti–kesäkuussa kaikkein käytetyimmät hakusanat olivat autotalli, loft, hirsi, uima-allas ja hitas.

Suomen suurimmissa kaupungeissa eletään omistusasumisessa vaihtelevien paikallisten ilmiöiden aikaa. Vaihtelevuutta luovat ainakin koronakriisin jälkivaikutukset, korkojen nousu, rakennuskustannusten nousu, asuntojen hintatason lasku sekä yleinen taloustilanne. Lisäksi pääkaupunkiseudulla suuret liikenneyhteyksien rakennushankkeet ohjailevat alueiden vetovoimaa.

Oikotien omistusasuntohaun käytetyin hakusana oli huhti–kesäkuussa “autotalli”. Halusta asua väljästi kertoo, että viiden haetuimman termin joukkoon mahtuivat myös “hirsi“ ja “uima-allas”. Toiseksi suosituin hakusana oli “loft” ja viidenneksi suosituin hakusana “hitas”.

Sähkön hintataso pitää maalämmön Oikotien hakusanalistalla korkealla. Se oli huhti–kesäkuussa kuudenneksi käytetyin hakusana. Kokonaisuutena 10 käytetyintä hakusanaa olivat huhti–kesäkuussa autotalli, loft, hirsi, uima-allas, hitas, maalämpö, takka, parvi, piha ja parveke.

Hintataso nostaa Vuosaarta ja Oulunkylää

Helsingissä tämän hetken vetovoimaisimpien kaupunginosien listaa värittävät yllättävät kantakaupungin ulkopuoliset alueet. Niitä ovat Vuosaari, Oulunkylä ja Laajasalo, jotka ovat pysytelleet koko tämän vuoden kaupungin halutuimpien kaupunginosien kärkikymmenikössä. Laajasalo on neljänneksi vetovoimaisin, Vuosaari on kuudenneksi vetovoimaisin. Oulunkylä nousi huhti–kesäkuun aikana seitsemänneksi.

– Vuosaari ja Oulunkylä ovat kookkaita ja perinteikkäitä alueita, mutta näin suuri huomio on niille poikkeuksellista. Suurin syy nousun taustalla lienee yleinen taloustilanne, jossa hinta korostuu kiinnostuksen ohjaajana. Vuosaaressa ja Oulunkylässä asuntojen hintataso on matalampi kuin Helsingin kantakaupungissa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen toteaa.

Suomen omistusasumisen vetovoimaisimmat kaupunginosat selviävät Oikotiellä tehtyjen hakujen lukumääristä. Suomen 6 suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa. Oikotie Asunnot -palvelua käyttää viikoittain yli miljoona käyttäjää.

Kruunusillat luo ennenkuulumatonta vetovoimaa

Laajasalon vetovoimaa ovat nostaneet rakenteilla olevat 3 siltaa, jotka luovat suoran yhteyden Laajasalosta kantakaupunkiin Hakaniemeen. Silloilla liikennöinnin on määrä alkaa vuonna 2027. Hankkeen nimi on Kruunusillat.

– Laajasalon heikkous asuinpaikkana on ollut työläät kulkuyhteydet. Liikenne kulkee vain Herttoniemen kautta. Sitä ongelmaa Kruunusillat ratkaisee, mikä näkyy selkeänä  kiinnostuneisuuden kasvuna. On ennenkuulumatonta, että Laajasalon omistusasunnot ovat Helsingin neljänneksi halutuimpia, Leinonen sanoo.

Helsingin halutuimpien kaupunginosien kärkikymmenikössä ovat kantakaupungin ulkopuolelta myös Lauttasaari ja Munkkiniemi, jotka ovat tunnettuja arvoalueita.

– Lauttasaari on ollut nyt puoli vuotta Helsingin halutuin kohde asunnon ostamiselle. Lauttasaari-ilmiö syntyi koronakriisin aikana, kun muuttoliike kääntyi Uudellamaalla poispäin keskusta-alueilta. Tuolloin Lauttasaari nousi trendikkäimmäksi kaupunginosaksi. Ilmiö hiipui viime vuoden aikana, mutta tänä vuonna se on palannut, Leinonen kommentoi.

Tampereen ratikkainto on hiipunut

Tampereen kaupunginosien vetovoimassa suurin yllätys on siinä, mitkä alueet eivät yllä 10 kärkeen. 10 kärjessä Pispala on ainoa kaupunginosa, jonka vetovoimaa Tampereen raitiovaunureitin tulevat laajennukset oletettavasti nostavat merkittävästi. Raitiovaunureitti ei mene jatkossakaan Pispalaan, mutta se kulkee Pispalan ja Santalahden välimaastossa ja Santalahden sekä Tikkutehtaan pian avautuvat pysäkit sijaitsevat Pispalan rajalla.

Vuoden 2021 elokuussa valmistunut raitiotien ensimmäinen osa on ohjannut Tampereen viime vuosien asuntokauppaa voimakkaasti. Reitin alueet nousivat kiinnostavimpien joukkoon jo hyvissä ajoin. Raitiovaunun uudet pysäkit Särkänniemi, Tikkutehdas ja Santalahti tulevat käyttöön ensi viikolla, elokuun 7. päivä. Seuraavan laajennuksen on määrä valmistua puolentoista vuoden kuluttua Hiedanrannan, Niemenrannan ja Lentävänniemen suuntaan.

– Yllättävän vähän uusi raitiotieyhteys näyttää heilauttavan kiinnostusta. Tosin toisin kuin moni raitiotien ensimmäisistä alueista, uudet alueet ovat kantakaupungin ulkopuolella länsi-Tampereella. Niiden vetovoima ei lähtökohtaisesti ole sama kuin esimerkiksi Kalevan ja Pyynikin. Toisaalta hintatasokaan ei ole sama. Ja jatkossa alueet linkittyvät aiempaa vahvemmin keskusta-alueeseen. Vähintään ajan kanssa raitiovaunuyhteys nostanee Santalahden, Hiedanrannan, Niemenrannan ja Lentävänniemen arvoa asuntomarkkinoilla, Leinonen kertoo.

Tampereella vallitsee status quo

Tampereella kaupunginosien vetovoimaisuus on säilynyt koko kuluvan vuoden harvinaisen muuttumattomana. Status quossa vetovoimaisimmat kaupunginosat ovat olleet koko vuoden keskusta, Kaleva, Pyynikki, Hervanta ja Vuores.

– Tampere on ollut jo vuosia Suomen vetovoimaisin paikkakunta, minkä myötä se muuttuu nopeasti. Kun jatkuvan yleisen muutoksen keskellä halutuimmat kaupunginosat pysyvät 6 kuukautta samoina, niiden alueiden suosio on todella suurta, Leinonen sanoo.

Vantaalla Ylästö yllättää

Vantaalla suurinta suosiota nauttivat perinteiset keskukset Tikkurila, Myyrmäki sekä uusi valta-alue Kivistö. Suuri nousija Vantaalla on Ylästö, joka on pysynyt koko vuoden vetovoimaisuudessa kärkinelikossa. 

– Ylästön vetovoima voi olla osa ilmiötä, jossa kauppakeskus Jumbon ympärille on kasvamassa uusi suuri asuinkeskittymä. Pakkalan ja Tammiston kasvu ovat samaa ilmiötä. Ylästön suosiossa voi jo näkyä myös tuleva raitiotie. Ylästön ja Pakkalan rajalle on suunnitteilla raitiovaunupysäkki. Se muuttaa alueen mahdollisuuksia, Leinonen kertoo.

Ylipäätään Vantaalla vetovoimaisimmat 10 kaupunginosaa ovat pysyneet muuttumattomina tänä vuonna.

Oulussa Tuira ei ole enää ikisuosikki

Oulun asuntomarkkinaa on hallinnut pitkään yksi kaupunginosa; keskustan vieressä sijaitseva Tuira. Tänä vuonna on kuitenkin tapahtunut vallanvaihdos. Tuira yltää yhä halutuimpien asuinpaikkojen kärkinelikkoon, mutta ei enää kärkeen. Sen edelle ovat menneet kaupunkialueen ulkopuolinen Oulunsalo ja aiemmin tänä vuonna Kiiminkikin.

– Oulussa omistusasuntojen hintakehitys eroaa muista suurista kaupungeista. Siellä hinnoissa on nousua tämänkin vuoden aikana. Koska korkeimmat hinnat ovat kantakaupungissa, suunta näyttää nyt nostaneen muiden alueiden suosiota. Nyt Oulunsalo ja Kiiminki sijoittuvat kärkiviisikkoon ja Kellokin on kärkikymmenikössä. Ennen tätä vuotta vetovoima kohdistui Oulussa paljon voimakkaammin keskusta-alueelle, Leinonen kommentoi.

Ydinkeskusta on nytkin Oulun halutuin omistusasumisen alue, mutta muutoin huomio jakaantuu aiempaa laajemmalle. Eritoten korostuvat keskustasta pohjoiseen sijaitsevat alueet. Niitä ovat kärkikymmenikössä Kiiminki, Välivainio, Pateniemi, Kello ja Ritaharju.

Suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa 6 suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa 3 kuukauden välein. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä. Alla ovat vuoden 2023 toisen neljänneksen rankingit. Rinnalla ovat myös edellisen neljänneksen listat. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Laajasalo
Kallio
Vuosaari
Oulunkylä
Ullanlinna
Kruununhaka
Käpylä

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Lauttasaari
Töölö
Munkkiniemi
Kallio
Laajasalo
Vuosaari
Ullanlinna
Kruununhaka
Kalasatama
Oulunkylä

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Tapiola
Haukilahti
Westend
Olari
Matinkylä
Laaksolahti
Mankkaa
Leppävaara
Lintuvaara
Saunalahti

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Tapiola
Olari
Haukilahti
Matinkylä
Westend
Leppävaara
Laaksolahti
Mankkaa
Lintuvaara
Kivenlahti

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Vuores
Ranta-Tampella
Tammela
Pispala
Kaukajärvi
Härmälä

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Kaleva
Pyynikki
Hervanta
Vuores
Tammela
Ranta-Tampella
Pispala
Kaukajärvi
Härmälänranta

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Tikkurila
Kivistö
Myyrmäki
Ylästö
Martinlaakso
Korso
Kartanonkoski
Hiekkaharju
Rajakylä
Pähkinärinne

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Tikkurila
Myyrmäki
Ylästö
Kivistö
Martinlaakso
Korso
Kartanonkoski
Hiekkarju
Pähkinärinne
Rajakylä

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Oulunsalo
Tuira
Kiiminki
Välivainio
Pateniemi
Kello
Ritaharju
Toppilansalmi
Hiukkavaara

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Oulunsalo
Kiiminki
Tuira
Pateniemi
Toppilansalmi
Kello
Kaukovainio
Hiukkavaara
Karjasilta

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.4.-30.6.2023
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Runosmäki
Varissuo
Uittamo
Suikkila
Kupittaa
Telakkaranta
Port Artur

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.1.-31.3.2023
Keskusta
Hirvensalo
Martti
Varissuo
Runosmäki
Suikkila
Uittamo
Kupittaa
Telakkaranta
Pääskyvuori

Oikotie Asunnot on suomalaisen asuntokaupan ja digitaalisuuden edelläkävijä. Palvelumme yhdistää suomalaiset asunnon myyjät ja ostajat sekä vuokranantajat ja vuokraajat. Oikotie Asuntojen palvelussa vierailee viikoittain yli miljoona yksittäistä käyttäjää. Oikotie auttaa suomalaisia elämän tärkeimmissä päätöksissä asuntoihin ja työhön liittyen. Oikotie on osa Schibsted-konsernia, johon kuuluvat myös Tori.fi ja Rakentaja.fi. Oikotie ja Tori tavoittavat kuukausittain yli puolet suomalaisista ja palveluissa vieraillaan joka kuukausi yli 50 miljoonaa kertaa