Menestystä Helsinkiin ja Espooseen Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa

Trimble (NASDAQ; TRMB) julkisti tänään Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailun voittajat. Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet, joissa käytetään Tekla-ohjelmistoja. Vuoden 2020 parhaaksi projektiksi valittiin Norjassa sijaitseva Randselvan silta, joka on pisimmän tietomallipohjaisesti ja ilman piirustuksia suunnitellun ja rakennetun sillan maineessa. Projekti havainnollistaa hyvin Trimblen teknologisten ratkaisujen tuomaa etua rakentamiseen.

Vuonna 1999 aloitettu kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 36 maasta yli 135 projektia, jotka olivat paikallisten Tekla BIM Awards 2019 ja 2020 -kilpailujen voittajia. Alan asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi maailmanlaajuisen kilpailun voittajat. Tuomaristoon kuuluivat Burcu Akinci, Carnegie Mellon yliopiston rakennus- ja ympäristötekniikan professori ja tutkimuksen apulaisdekaani; Anders Carlén, Ruotsin rakennus- ja kiinteistöalan päälehtien, Byggindustrinin ja Fastighetsnytten, päätoimittaja; Aarni Heiskanen, rakentamisen innovaatioagentti, arkkitehti, konsultti ja liiketoimintaohjelmistojen kehittäjä; ja Michael Evans, alan veteraani ja Trimblen segmentin (Detailing and Fabrication) johtaja.

Raati arvioi projektit kiinnittäen huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen.

”Voittajaprojekteissa yhdistyy täydellisesti teknologian hyödyntäminen uraauurtavilla tavoilla ja rohkeus rikkoa rajoja fiksumman ja tehokkaamman suunnittelu- ja rakentamisprosessin saavuttamiseksi” sanoo Aarni Heiskanen, tuomariston jäsen. “Erityisesti Randselvan silta näyttää parametrisen mallintamisen, tiimien välisen yhteistyön, luovuuden ja tietomallinnusteknologian tuomat hyödyt tehokkuuteen ja rakennesuunnitteluun erittäin monimutkaisissa ja valtavissa projekteissa.”

Tekla Global BIM Awards 2020 voittajat

Best BIM Project & Best Infrastructure Project
Randselvan silta – Norja
Sweco Structural Engineering, PNC, Armando Rito, Isachsen

Randselvan silta on ensimmäinen kokoluokassaan oleva silta, joka rakennetaan tietomallipohjaisesti ilman piirustuksia. Projekti haastaa nykytavan hyödyntämällä parametrista tietomallia ainoana virallisena dokumentaationa ja tietolähteenä sillan rakentamiseen. Tekla® Structures -ohjelmisto auttoi suunnittelijoita sillan monimutkaisen ja siron geometrian sekä raskaiden raudoitusten yhteensovituksessa ja samalla törmäystarkastelu varmisti, että suunniteltu rakenne oli toteutuskelpoinen. Swecon tiimit Norjassa, Suomessa, Tanskassa ja Puolassa käyttivät Tekla Model Sharingiä samassa mallissa työskentelyyn päivittäin. Trimble® Connect™ -ohjelmisto mahdollisti tehokkaan yhteistyön, kommunikaation ja nopean ongelmanratkaisun. Työmaalla työntekijät käyttivät Trimble SiteVision™ -järjestelmää, ulkona käytettävää lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisua, jolla voi sijoittaa tietomallin haluamaansa kohtaan reaalimaailmassa ja tarkastella tietomallia kohteen oikeassa mittakaavassa.

Best Industrial Project
Blominmäen jätevedenpuhdistamo – Suomi
HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, YIT Oyj, AFRY Finland Oy, FCG Finnish Consulting Group Oy, A-Insinöörit Oy

Blominmäen jätevedenpuhdistamo, yksi tehokkaimmista jätevedenpuhdistamoista Pohjoismaissa, vaati valtavan tietomäärän hallinnointia. Laitos sisältää 93 000 kuutiometriä betonia, 9 000 000 kiloa raudoitteita ja 1 500 000 kiloa terästä. Arkkitehti-, rakenne-, sähkö-, instrumentointi-, alue- ja kallioteknisen suunnittelun tieto oli saatavilla useista järjestelmistä, joten yhteistyö ja tiedonjako eri osapuolten kesken Trimble Connectin avulla oli kriittistä hankkeen onnistumisen kannalta.

Best Public Project
HUS Siltasairaala – Suomi
A-Insinöörit Suunnittelu Oy, HUS Kiinteistöt Oy, SRV Rakennus Oy, Team Integrated(AW2 Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architecture S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy), Peikko Finland Oy, Konsulttiryhmä Granlund-Ramboll

HUS Siltasairaala ja sädehoito-osaston laajennus muodostavat yhdessä noin 303 miljoonan euron arvoisen hankkeen, joka sisältää yli 8000 betonielementtiä ja yli 4 000 000 kiloa terästä. Tietomalleilla oli tärkeä rooli yhteistyössä, suunnittelun visualisoinnissa loppukäyttäjille sekä eri suunnittelualojen ja aliurakoitsijoiden koordinoinnissa koko suunnitteluprosessin ajan. Tehokas tiedonhallinta on ollut välttämätöntä, kun kohteessa on yhteensä 16 eri suunnittelualaa, ja 194 osamallia. Lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuja on käytetty, jotta tilaaja voi hahmottaa suunnitteluratkaisuja ja osallistua suunnitteluun. Rakennusvaiheessa tiimit jatkoivat rakennettavan tiedon jakamista ja sata työmaan työntekijää pääsi tietomalliin mobiililaitteilla joka päivä.

Best Commercial Project
One Nine Elms – Iso-Britannia
Solve Structural Design

Best Sports & Recreation Project
Saga Natatorium – Japani
Yantai Daizo Design Co., Ltd

Best Small Project
Transmission Tower in the Form of a Lion and an Eagle – Venäjä
Belenergomash BZEM, LLC

Best Student Project
The Kalimantan New Mosque – Indonesia
Universitas Lambung Mangkurat; Muhammad Reza Fardian, Dwi Kurniawan, Muhammad Rizqon Cahyadi, Muhammad Nurhalis Majid

Best Developer Project
Bolt Clearance Check – Yhdysvallat
JMT Consultants

Special Recognition
Twickenham Riverside Development Bid – Iso-Britannia
Mason Navarro Pledge

Linkit