Kimi Räikkönen

Kimi-Matias Räikkönen syntyi 17. lokakuuta 1979 Espoossa. Räikkönen on Formula 1 sarjan maailmanmestari, joka on päättänyt uransa.

Ura

Räikkönen ajoi viimeisen kautensa 2021 Alfa Romeolla. Uransa lopettamisesta hän ilmoitti elokuussa 2021. Räikkönen on ollut lähellä mestaruutta vuosina 2003 ja 2005, jolloin hän sijoittui molempina vuosina sarjan toiseksi. Maailmanmestaruuden hän voitti vuonna 2007. Formula 1-urallaan hän on ollut palkintosijoilla peräti 103 kertaa. Yli 100 saavuttaneita F1-kuljettajia on vain viisi, joten Räikkönen on yksi heistä. Mikäli mitataan voittojen, nopeimpien kierrosten, palkintosijojen ja MM-mitalien määrää, on Räikkönen kaikkien aikojen menestynein Formula 1 -suomalaiskuljettaja. Maailmanmestaruuksissa Mika Häkkinen on johdossa, sillä hän on voittanut maailmanmestaruuden kaksi kertaa.

F1 uran alku

Räikkösen ura Formula 1 -kuljettajana alkoi Sauberilla vuonna 2001. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi McLarenille pysyen siellä kauden 2006 loppuun asti. McLarenilla Räikkönen saavutti MM-sarjassa toisen sijan kausilla 2003 ja 2005. Kauden 2007 hän ajoi Scuderia Ferrarilla ja voitti maailmanmestaruuden. Ferrarin kanssa tehty sopimus päättyi kauteen 2009, jonka jälkeen hän siirtyi Citroënin kuljettajaksi MM-sarjassa. Rallia Räikkönen ajoi kaksi vuotta, joista toisen vuoden omassa yksityistallissaan. Kauden 2012 alettua Räikkönen palasi ajamaan Formula 1-sarjaa Lotus-tallin riveissä. Kahden kauden kuluttua Räikkönen palasi Ferrarille jatkaen siellä aina kauteen 2018 asti. Seuraavaksi Räikkönen siirtyi Sauber-talliin takaisin, joka vaihtoi nimensä Alfa Romeoksi. Räikkönen jatkoi tallissa vielä kauden 2021.

Iceman

Räikkösen lempinimi F1-sarjassa oli Iceman. Lempinimen hänelle antoi McLaren tallin tallipäällikkö Ron Dennis ennen kautta 2002. Nimen hän sai viileän rauhallisesta olemuksesta sekä siitä, ettei Räikkönen välittänyt Formula 1-lajin sisäisistä tapahtumista ja dramatiikasta. Ajettujen kilpailukilometrien määrällä mitattuna hän on kaikkien aikojen kokenein F1-kuljettaja. Räikkönen on myös ajanut eniten GP-startteja. Räikkönen on ainoa kolmella eri moottorikaudella voiton ajanut kuljettaja. Räikkönen on ollut maailman eniten ansaitsevien urheilijoiden listalla toisella (jaetulla) sijalla vuonna 2009. Räikkönen on myös suomalaisurheilijoista eniten rahaa ansainnut. Räikkönen on hyvin persoonallinen ja hänen kuiva huumorinsa naurattaa monia. Ferrari-tallipäällikkö Maurizio Arrivabene on sanonut vuonna 2015, että Räikkönen on vastoin imagoansa hyvin herkkä ja hänen pitää tuntea sekä tiiminsä että tallipäällikön tuki.

Yksityiselämä

Räikkösen julkisuuskuva on vaihdellut melko paljon vuosien varrella. Uran alkuvuosina hänen värikkäästä yksityiselämästään kirjoiteltiin silloin tällöin. Räikkönen seurusteli malli Jenni Dahlmanin kanssa vuodesta 2001 alkaen. He menivät naimisiin Vanajanlinnassa 31. heinäkuuta 2004. Häiden tiukat turvatoimet olivat ennenkuulumattomat Suomessa. Vanajanlinnan alue lähiympäristöineen oli suljettu ulkopuolisilta, eikä ilmatilan yli saanut lentää. Avioliitto kesti vuoteen 2014 asti. Räikkösen nykyinen puoliso on Minna-Mari ”Minttu” Räikkönen o.s. Virtanen. Heillä on kaksi lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 2015 ja 2017. Räikköset asuvat Sveitsissä.

Sanonnat

Räikkösen värikkäät ja hieman harkitsemattomat sanonnat haastatteluissa ovat jääneet monien muistiin. Martin Brundle haastatteli Räikköstä suorassa lähetyksessä vuonna 2006. Hän kysyi Räikköseltä, iksi hän ei ollut mukana seuraamassa Michael Schumacherin palkitsemisseremoniaa tämän eläköityessä. ”Olin paskalla” Räikkönen ilmoitti miljoonille katsojille. Samalla kaudella Räikkönen joutui keskeyttämään Moacon GP:ssä. Toisena ajaessaan keskeytys harmitti sen verran, että Räikkönen nousi autostaan, mutta ei suunnannutkaan varikolle vaan meni omalle jahdilleen, josta TV-kamerat hänet pian löysivätkin rentoutumassa katsojan roolissa. Vuonna 2012 kuultiin ehkäpä hänen legendaarisimmat sanansa, kun Räikkönen ajoi Abu Dhabin GB:ssä. Räikkönen ajoi kärkisijalla, kun tilanteesta innostunut kisainsinööri ilmoitti Räikköselle takana ajavista tilannetietoja. Räikkönen ei ollut kiinnostunut tiedoista, joten hän sanoi ”Jätä minut rauhaan, tiedän mitä tehdä.”. Räikkönen esiintyi usein haastatteluissa aurinkolaseissa ja vähäsanaisena.

Tiesitkö?

F1 kuljettajat täyttävät ennen kauden alkua ennustuksensa seuraavalle kaudelle. Lue Iltalehden artikkelista kuljettajilta kysytyt kysymykset ja Räikkösen vastaukset kautta 2021 koskeviin kysymyksiin.