Kaija Koo

Koko kansan suosikki Kaija Koo (Kaija Irmeli Kokkola) syntyi 10. syyskuuta 1962 Helsingissä. Laulajatar on esittänyt urallaan suuremmaksi osaksi pop- ja iskelmäkappaleita. Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi myydyin albumi Tuulten viemää julkaistiin vuonna 1993. Kaija Koon albumeita on myyty yhteensä huimat yli puoli miljoonaa kappaletta. Vuoden naissolistin Emmoja hän on kahminut peräti kolme kertaa, vuosina 1993, 1997 ja 2014.

Kuva Nana Simelius

Ura

Kaija Koon ura musiikin parissa alkoi disco- ja pop-rock-yhtye Steel Cityn parissa 1980-luvun alussa. Hän on toiminut myös taustalaulajana muun muassa Frederikin ja Maukka Perusjätkän albumeilla. Eurovision laulukilpailuissa hän on ollut taustalaulajana kahdesti, vuonna 1984 Kirkan esittäessä kappaleen ”Hengaillaan” ja vuonna 1985 Sonja Lumpeen esittäessä kappaleen ”Eläköön elämä”.  Ensimmäinen sooloalbumi Kun savukkeet on loppuneet julkaistiin vuonna 1986. Albumilta nousikin ensimmäinen radiohitti ”Kaikki vanhat filmit”. Kaijan isä kuoli levyn julkaisun aikoihin, minkä takia häntä ei nähty pitkään aikaan julkisuudessa.

1990-luku

Tauon jälkeen Kaija Koo palasi vahvempana kuin aikaisemmin. Läpimurtoalbumi Tuulten viemää julkaistiin vuonna 1993. Levy sinnitteli Suomen virallisella albumilistalla peräti 66 viikkoa ja möi samalla triplaplatinaa. Tuulten viemää on kaikkien aikojen seitsemänneksi myydyin albumi Suomessa huikealla 175 000 myydyllä kappaleella. Vuoden 1993 Emma-gaalassa Kaija Koo palkittiin vuoden naisartistina, levy Tuulten viemää palkittiin vuoden albumina ja kolmas palkinto tuli vuoden sävellyksenä palkitusta hitistä Kuka keksi rakkauden. Markku Impiö sai vuoden tuottaja -palkinnon. Kaija Koon seuraavat albumit jatkoivat samalla menestyksen taipaleella. Vuonna 1995 julkaistu Tuulikello myi tuplaplatinan verran ja vuoden 1997 Unihiekkamyrsky myi platinaa. Vuoden 1998 Emma-gaalassa Kaija Koo sai jälleen vuoden naisartisti -palkinnon. Menestystä seurasi vielä kaksi kultalevyä: Operaatio jalokivimeri vuonna 1998 ja Tinakenkätyttö vuonna 1999.

Levytyksiä

Vuonna 2000-julkaistu kokoelmalevy Tuuleen piirretyt vuodet 1980-2000 myi platinaa. Vuonna 2002 julkaistiin seitsemäs studioalbumi Mikään ei riitä, ja sitä myytiin kultalevyn verran. Viiden minuutin hiljaisuus -levy julkaistiin vuonna 2004. Joululevy Joulukirkossa julkaistiin vuonna 2005. Vuonna 2007 julkaistiin toinen kokoelma-albumi Lauluja rakkaudesta. Vuonna 2007 julkaistiin myös yhdeksäs studioalbumi H-Hetki. Vuonna 2009 Kaija Koon suosiontäytteinen ura palkittiin Iskelmä-Finladia -ehdokkuudella. Keväällä 2010 oli aika vaihtaa levy-yhtiötä. Bonnier Amigo Music Group sai jäädä, ja tilalle tuli Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto -yhtiö. Uuden levy-yhtiön taustalla vaikutti sekä Apulanta-yhtiö että Katja Ståhl. Yhteistyön tuloksena syntyi albumi Irti ja single ”Vapaa”. Single nousikin radio- ja myyntimenestykseksi ja sitä myytiin yli platinalevyrajan, kuten albumiakin. Sopimus uuden levy-yhtiön kanssa raukesi toukokuussa 2011. Oli taas aika julkaista uusi kokoelma Kaunis rietas onnellinen- Parhaat 1980-2011, joka sekin myi platinaa. Kokoelmalevyllä oli kaksi uutta kappaletta. Vuonna 2014 oli taas aika julkaista uusi studioalbumi Kuka saa opettaa. Vuonna 2016 julkaistu Single Siniset tikkaat julkaistiin ja samana vuonna julkaistiin myös albumi Sinun naisesi.

TV-esiintymiset

Kaija Koo osallistui syksyllä 2011 Kuorosota -ohjelmaan. Siinä hän johti Tuusulaa edustavaa kuoroa. Syksyllä 2012 esitetty Vain elämää -sarja nosti Kaija Koota taas pinnalle seitsemän muun artistin lailla. Sarjassa he esittivät vuoropäivinä toistensa kappaleita. Yhteistyön tuloksena ilmestyi vuonna 2016 Nää yöt ei anna armoo -single, jonka vierailevana tähtenä oli Vain elämää -sarjasta tuttu Cheek. Syksyllä 2017 nähtiin sarjasta seitsemäs kausi, jolloin Kaija Koo oli mukana Vain elämää -sarjassa all stars teemalla. Seuraavana vuonna ilmestyi single Paa mut cooleriin. Singlellä esiintyi myös Reino Nordin. Lisäksi Kaija Koo on nähty vieraana lukemattomissa tv-ohjelmissa. Syksyllä 2021 julkaistu elämäkerta Kaija Koo -taipumaton on tuonut hänet taas takaisin otsikoihin.